PDA

Bekijk de volledige versie : Integratie gasmarkten van vijf EU-landen


Barst
9th June 2006, 21:29
Integratie gasmarkten van vijf EU-landen


Brussel, 9 juni. Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland gaan hun gasmarkten integreren tot één gemeenschappelijke Noordwest-Europese markt. Dat hebben de energieministers van de landen gisteren besloten.


Dit zegt een woordvoerder van minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66). Bij het initiatief van de vijf Europese landen zullen zich mogelijk ook Groot-Brittannië en Noorwegen voegen.

Eind vorig jaar besloten Frankrijk, Duitsland en de Benelux al een gemeenschappelijke elektriciteitsmarkt te vormen.

In theorie is er in heel de Europese Unie al sprake van één gemeenschappelijke gas- en elektriciteitsmarkt voor zakelijke gebruikers, en vanaf volgend jaar ook voor particulieren. Een fabrikant in Portugal zou zijn stroom moeten kunnen afnemen bij een Lets bedrijf. Maar de praktijk is anders. Er zijn te weinig verbindingen tussen landen voor transport van gas en elektriciteit. Daarvoor worden vaak veeljarige contracten afgesloten, waardoor nieuwkomers moeilijk toegang krijgen tot bestaande markten. Verder bestaat het vermoeden dat energiebedrijven hun markten afschermen.

Commissaris Kroes (Mededinging) is op dit moment bezig aan een groot onderzoek naar de energiesector. Onlangs nog voerden medewerkers van de commissie onaangekondigde inspecties uit bij enkele grote energiebedrijven. De Europese Commissie hecht veel belang aan de totstandkoming van een gemeenschappelijke energiemarkt. Consumenten zouden daar wel bij varen, omdat de prijs van energie zou kunnen dalen. Bovendien worden individuele landen dan minder afhankelijk van enkele leveranciers.

De ministers van de vijf landen willen nu maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de gemeenschappelijke gasmarkt, snel werkelijkheid wordt. Het gaat bijvoorbeeld om het verbeteren van de transportmogelijkheden tussen landen, harmonisering van regels voor gasopslag, het verbeteren van het investeringsklimaat voor gasopslag en maatregelen die de concurrentie moeten bevorderen. Deskundigen van de vijf landen werkten de afgelopen maanden aan voorbereiden van dat soort technische maatregelen die de integratie moeten bevorderen van de vijf elektriciteitsmarkten.


NRC, 09 juni 2006