PDA

Bekijk de volledige versie : Erfenis van Berlusconi: miljarden bezuinigingen


Barst
7th June 2006, 21:36
Erfenis van Berlusconi: Italië moet miljarden bezuinigen


Rome, 7 juni. De Italiaanse regering zal dit jaar 8 tot 10 miljard euro extra bezuinigen op de overheidsuitgaven, in een poging de tegenvallers op te vangen die zij erfde van de regering Berlusconi.


Volgens minister van Financiën Tommaso Padoa-Schioppa is deze ingreep van 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) „onvermijdelijk’’. Zijn voornemen is gisteren met instemming ontvangen door de eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Joaquin Almunia, en de Luxemburgse premier, Jean Claude Juncker, die vandaag de vergadering van de Europese ministers van Financiën voorzit.

Direct na zijn aantreden als minister, half mei, heeft Padoa- Schioppa een commissie ingesteld die de rekeningen van de regering Berlusconi moest controleren. Uit deze analyse is nu naar voren gekomen dat het begrotingstekort in 2006 zal uitkomen op 4,1 procent en zelfs zou kunnen oplopen tot 4,6 procent van het bbp. Giulio Tremonti, minister van Financiën in het kabinet Berlusconi, ging uit van 3,8 procent. De extra tekorten zijn ontstaan in de gezondheidszorg (2,05 miljard euro), bij gemeenten, provincies en regio’s (1,8 miljard), als gevolg van de door de stijgende rente oplopende kosten van de staatsschuld (1,8 miljard) en door een andere tegenvallers.

In een poging de problemen het hoofd te bieden, was de regering Prodi afgelopen zondag en maandag in conclaaf bijeen in Umbrië. Daar is onder meer duidelijk geworden dat er momenteel geen geld is om de lopende grote infrastructurele werken te bekostigen. Minister van infrastructuur Di Pietro overweegt om die reden de tol op de autosnelwegen met een euro te verhogen.

Premier Romano Prodi riep tijdens de vergadering alle ministers op het goede voorbeeld te geven nu er extra moet worden bezuinigd. Hij heeft hen aangeraden, indien mogelijk, af te zien van de imponerende beveiligingsescortes waarmee ministers zich doorgaans door Rome en de rest van het land bewegen.

De staatsschuld van Italië is de hoogste in Europa en zal in 2006 oplopen tot 108,3 procent van het bbp. De regering-Prodi hoopt, zoals afgesproken, eind 2007 het begrotingstekort te hebben teruggebracht tot 3 procent van het bbp om zo weer te voldoen aan de Europese eisen. Daartoe zal ook in 2007 een bezuiniging van 10 miljard euro noodzakelijk zijn.


NRC, 07 juni 2006