PDA

Bekijk de volledige versie : Elektronische uitwisseling strafregisters in zes EU-landen


Barst
6th June 2006, 23:23
Elektronische uitwisseling strafregisters in zes EU-landen


De ministers van Justitie van Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, Nederland en Luxemburg hebben dinsdag in Bonn het nieuwe elektronische uitwisselingssysteem van strafregisters tussen deze zes landen van de Europese Unie voorgesteld.


"Het is een belangrijk project dat nu een concrete vorm heeft aangenomen en dat vooral dient om onze gerechtelijke autoriteiten nieuwe hulpmiddelen te bieden", verklaarde de Franse minister van Justitie, Pascal Clément. Zijn Duitse ambtsgenote, Brigitte Zypries, bevestigde dat de "snellere en doeltreffendere uitwisseling van informatie tussen de nationale overheden in Europa een van de voorwaarden is om de grensoverstijgende criminaliteit met succes te bestrijden".

Dit pilootproject van de EU laat de magistraten van de verschillende landen toe de strafregisters op te vragen van elke lidstaat. Hierdoor kunnen de huidige traag werkende rogatoire commissies vervangen worden door een snelle informatie-uitwisseling over de strafregisters langs elektronische weg.


DM, 07-06-2006 (Belga/AG 20:21)

Kevin De Roover
6th June 2006, 23:33
Ik denk wel dat ze met dit nieuwe systeem succes kunnen boeken. Zoals gesteld criminaliteit stopt niet aan de grenzen. Als we inderdaad toegang hebben tot de dossiers van de andere landen, dan wordt het signaleren van personen alvast uitgebreid zodat er meer kans is dat we de daders kunnen oppakken. Een betere samenwerking op dit vlak kan misschien nog leiden tot een betere samenwerking van de verschillende politiediensten (meer informatie uitwisseling) zodat de georganiseerde misdaad efficiënter angepakt kan worden. Ik beschouw dit als een stap in de goede richting