PDA

Bekijk de volledige versie : Patriottische opvoeding als verplicht vak in Polen


hans
6th June 2006, 19:25
De Poolse minister van Onderwijs, Roman Giertych, heeft voorgesteld om van "patriottische opvoeding" een nieuw verplicht vak te maken in de Poolse scholen. Giertych is ook de leider van de extreemrechtse partij Liga van de Poolse Gezinnen (LPR).

"Het ministerie van Onderwijs is beraadslagingen begonnen om patriottische opvoeding op te nemen in het leerplan", zei Giertych tijdens een persconferentie. De minister wil de leerkrachten en de leerlingen bevragen over zijn project om bij het vak geschiedenis een patriottische opvoeding toe te voegen.

VS als voorbeeld
Giertych neemt de VS als voorbeeld, waar zelfs migranten de nationale hymne en de Amerikaanse grondwet moeten leren. De toetreding in april van extreemrechts in de Poolse regering heeft tot protest geleid. Er hebben verschillende manifestaties plaatsgevonden tegen de benoeming van Giertych als minister van onderwijs.

De sociaaldemocratiosche oppositiepartij SLD heeft onmiddellijk gereageerd op het voorstel van de minister van onderwijs. "Ik denk dat wij zeer verschillende meningen hebben over de definitie van het patriottisme. Het onderwijs dreigt door de visie van LPR een nationale les te worden", aldus afgevaardigde van SLD Jaruga-Nowacka. (belga)