PDA

Bekijk de volledige versie : Eerste tankstation met koolzaadolie geopend in Gentbrugge


wim leenaerts
1st June 2006, 20:18
Eerste tankstation met koolzaadolie geopend in Gentbrugge

Op het bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge is donderdag het eerste tankstation voor koolzaadolie in Vlaanderen geopend. Het pompstation van Green Energy Creations (GEC) levert pure plantenolie (PPO) tegen 99 eurocent per liter. Dat is goedkoper dan dieselbrandstof, want op het milieuvriendelijke PPO moeten geen accijnzen betaald worden.

"Het is goedkoper dan diesel, maar om op koolzaadolie te kunnen rijden, moet je wagen omgebouwd worden", zegt Lieven Hérie, woordvoerder van De Punt. Bovendien kunnen enkel dieselwagens omgebouwd worden. Het ombouwen kan je zelf doen met een ombouwkit van 800 euro of je kan het laten doen bij een garagist voor zo'n 1.500 tot 2.000 euro. Dat bedrag zou na ongeveer drie jaar terugverdiend zijn door het verschil in accijnzen.

Green Energy Creations, het bedrijf achter het eerste koolzaadolietankstation, is een jonge onderneming die zich bezighoudt met allerlei vormen van ecologisch en duurzaam energieverbruik. De koolzaadolie wordt geleverd door een boer die al enige tijd bezig is met het verbouwen van koolzaad.
(Belga 19:07)