Inloggen

Bekijk de volledige versie : Tentoonstelling 'France Media' toont vergeten stukje middeeleeuwen


hans
1st June 2006, 18:19
Tentoonstelling 'France Media' toont vergeten stukje middeeleeuwen


De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (K.M.K.G.)in Brussel zijn in 2008 het decor voor de prestigieuze tentoonstelling 'Franca Media', die een stukje vergeten middeleeuwen in de schijnwerpers zal zetten.

Franca Media is het Europese middengebied dat in de negende eeuw is ontstaan na de driedeling van het rijk van Karel de Grote. Als politieke entiteit was het geen lang leven beschoren: reeds in de elfde eeuw werd het opgeslorpt door Oost-Francië. Toch speelde Francia Media een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Europa.

Francia Media is in de eerste plaats een wetenschappelijk onderzoeksproject dat in het Oost-Vlaamse Scheldedorpje Ename is ontstaan. Toen het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (V.I.O.E.) daar in de jaren '80 van de vorige eeuw startte met archeologisch onderzoek, deed het een verrassende ontdekking. De Sint-Laurentiuskerk in Ename bleek immers een voor Vlaanderen uniek bewaard monument uit de vroege Middeleeuwen te zijn.

"Dit monument bracht in het Vlaamse vroegmiddeleeuwse kerklandschap een totaal nieuw concept aan het licht met elementen die wij hier niet kenden, zoals de tweekorigheid, met een westkoor dat tegenover een oostkoor lag dat twee niveaus kende. De blindnissen waren ook ongewoon", aldus Dirk Callebaut, directeur van het V.I.O.E.

Twee colloquia, een eerste in februari in Metz en Trier en een tweede in mei in Brussel en Gent, over het wetenschappelijke onderzoek naar Francia Media, leverden bovendien een groot aantal nieuwe gegevens op over Francia Media. Hoog tijd om de conclusies aan het brede publiek bekend te maken, vond Anne Cahen-Delhaye, directrice van het K.M.K.G. Maar Francia Media wil de grenzen van de klassieke tentoonstelling verleggen.

"Deze tentoonstelling is de concrete start van een project dat zich richt op de uitbouw van een permanent Europese cultuurhistorische route doorheen het hele Francia Mediagebied", zegt Vlaams minister Dirk Van Mechelen. "Tot nu toe ondersteunen papieren dragers zoals folders mensen op hun cultuurhistorische verkenningstochten. Momenteel is er echter volop onderzoek bezig naar het gebruik van digitale routes die een persoonlijke gids worden".

Bij dit 'cultuurtoerisme op maat' ligt de nadruk op de personalisering van de informatieverlening die toegankelijk zal zijn via het internet, gsm, i-Pods of andere draagbare communicatietoestellen. Op 17 november wordt de nieuwe technologie internationaal voorgesteld. Bezoekers van de volgende Open Monumentendag zullen een demoversie van het project kunnen bekijken.

De tentoonstelling in het Jubelpark in Brussel is voorzien voor oktober 2008 tot januari 2009. Nadien verhuist ze naar Verona. En nog andere steden hebben hun interesse getoond. Tijdens de tentoonstelling zal het publiek meer dan 300 unieke kunstwerken uit de vroege middeleeuwen kunnen bewonderen.
(Belga 17:03)