PDA

Bekijk de volledige versie : Fake TV News!


Barst
30th May 2006, 18:06
"Dank u, Bush. Dank u? USA"


Amerikaanse tv-stations laten propaganda- en reclamefilmpjes doorgaan voor nieuwsverslagen.


BRUSSEL - Wat we zelf doen, doen we beter, luidt het spreekwoord. En dus produceren bedrijven videofilmpjes om hun producten aan te prijzen. Niet door zwoele dames, stoere binken of vertederende sproetenkopjes. Neen, de reclame wordt verpakt als een tv-nieuwsbericht, gebracht door een ernstige reporter.

Misschien vormt dat geen probleem als de kijker duidelijk weet dat het om reclame gaat. Maar tientallen tv-stations in de VS tonen dergelijke video news releases (VNR) zonder de bron te vermelden. Straffer nog: ze knippen de bronvermelding, die de producent zoals wettelijk vereist meegeeft, er gewoon uit.

Zo gebruikten vele nieuwsredacties een filmpje van snoepproducent Mars in hun verslag van Halloween, de Amerikaanse versie van 'nieuwjaarsinzendingen', maar dan op Allerzielen.

De regering-Bush en een twintigtal overheidsdiensten die merkten hoe doeltreffend zo'n VNR's zijn, gingen hun eigen 'nieuwsberichten' produceren. En ook dit keer werkte het. Er bleek geen gemakkelijkere manier om de Amerikanen ervan te overtuigen dat het goed ging in Irak dan via een VNR. In een van die 'nieuwsberichten' dankt een Irakees uit Kansas City de regering voor de bevrijding van zijn land: "Dank u, Bush. Dank u, USA."

De fraude werd ontdekt door het Centre for Media and Democracy. Zeker 77 nieuwsredacties maakten gebruik van VNR's zonder bronvermelding. Het Centrum volgde gedurende tien maanden welk gebruik er werd gemaakt van 36 van de duizenden VNR's die jaarlijks gratis worden verspreid door bedrijven en overheid aan tv-zenders. De Federal Communications Commission (FCC), de officiële instantie die in opdracht van het Congres toezicht houdt op het gebruik van de ether, de communicatiesatellieten en de kabel, stelt nu een onderzoek in. Meer dan 25.000 mensen dienden klacht in bij de FCC.

-Het rapport 'Fake TV News':
www.prwatch.org/node/4827
-Federal Communications Commission:
www.fcc.gov


DS, 30-05-2006 (esn)