PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuw E.U.-rijbewijs op komst...


Barst
20th January 2005, 00:33
Europees Parlement schaart zich achter het EU-rijbewijs


Als het van de vervoerscommissie van het Europese Parlement afhangt, beschikken autobestuurders binnen een twintigtal jaren over een eengemaakt Europees rijbewijs in de vorm van een kredietkaart. Het voorstel kan op de volle steun van de Europese politiebonden rekenen.

Volgens het rapport van de Belgische christen-democraat Mathieu Grosch moeten alle papieren rijbewijzen binnen een termijn van tien jaar na de inwerkingtreding van de EU-richtlijn vervangen worden door een plastic kaart. In sommige landen neemt het rijbewijs nu reeds die vorm aan. Nog eens tien jaar later zouden alle nationale rijbewijzen baan moeten ruimen voor één Europees model.

Er circuleren meer dan 100 verschillende types rijbewijzen in de Unie. De vervanging door het Europese rijbewijs moet het risico op vervalsingen verminderen. Om fraude en vervalsingen te vermijden, geeft de commissie er tevens de voorkeur aan de geldigheid van het document in de tijd te begrenzen. Wel zijn het de lidstaten die zelf beslissen of een verlenging met een nieuw examen gepaard moet gaan. Ook mogen de lidstaten zelf uitmaken of mensen ouder dan 65 een medisch onderzoek moeten ondergaan. De Europese confederatie van politiebonden EuroCOP steunt de harmonisering voluit. (lan, belga)


HLN, 19/01/05 17u56