PDA

Bekijk de volledige versie : Light sigaretten even schadelijk...


wim leenaerts
19th January 2005, 11:47
Amerikaanse onderzoekers maakten deze week bekend dat light sigaretten net zo schadelijk zijn als de echte teertrekkers. Het risico op longkanker is voor beide stikkies even groot. Een tegenvaller voor de verslaafden die sinds kort toch al verplicht buiten staan te blauwbekken.

Jeffrey E. Harris is hoogleraar bij de Health Sciences and Technology (HST) van de Harvard Universiteit. Hij vergeleek de risico´s tussen het krijgen van longkanker door het roken van normale en lichte sigaretten. Dat zijn sigaretten met relatief weinig teer. De uitkomst van het onderzoek zal een tegenvaller zijn voor de mensen die ´voor de gezelligheid´ roken: lichte sigaretten zijn net zo schadelijk als de zware jongens.

Harris en zijn medewerkers vergeleken de medische gegevens van 364,239 mannen en 576,535 vrouwen van dertig jaar of ouder die tussen 1982 en 1988 zijn overleden aan longkanker. De onderzoeksgegevens waren opgedeeld in rokers van merken met 7 milligram teer of minder, tussen 8 en 14 milligram teer en tussen 15 tot 21 milligram. Demographische factoren, eetgewoonten noch beroeps- of medische geschiedenis hadden invloed op de resultaten.

Lager is meer
Sinds de jaren zeventig verkopen sigarettenfabrikanten hun product met de aanprijzing dat je met lichte sigaretten minder gezondheidsrisico loopt. Vermoedelijk zullen de bedrijven die claim in de toekomst moeten laten varen. De Amerikaanse Kankerbestrijding concludeert op basis van het onderzoek dat het wellicht onzinnig is om nog langer het teergehalte van sigaretten te vermelden. Kennelijk bestaat er geen relatie tussen kankerrisico´s en het teergehalte, reageert ze.

Niet alleen Harris wijst op de gevaren van lage gehaltes teer, eerder onderzoek wees al eens uit dat mensen van lichte sigaretten er meer gaan roken. Waardoor ze netto evenveel teer binnenkrijgen als met de zware sigaretten. Algemeen wordt nog wel aangenomen dat het grootste gevaar om dodelijk ziek te worden van sigaretten afkomstig is van filterloze merken met een teergehalte van 22 milligram of meer. En dan moeten rokers sinds deze week op nog meer plaatsen buiten paffen. Dat zal ook niet gezond zijn.
MvK