PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische staatsschuld: ook goed nieuws...


Barst
7th July 2004, 04:33
De Belgische staatsschuld blijft dalen. Onze kredietwaardigheid stijgt.

Wie in goede papieren zit, kan goedkoper geld lenen, dankzij een geringer risico. Deze regel geldt ook voor financiële instellingen, bedrijven en zelfs voor overheden. Tijdens hun promotietoer doen de vertegenwoordigers van de Belgische schatkist er bijgevolg alles aan om investeerders in staatsleningen te wijzen op de kredietwaardigheid van ons land. Hun woorden worden echter getoetst aan de bevindingen van internationale ratingbureaus. Die weten immers wat een land waard is. Hun bevindingen vormen dan ook de leidraad voor de beslissingen van de financiële wereld.

De twee belangrijkste ratingbureaus, Standard and Poor's en Moody's, geven België de op één na hoogste kredietwaardigheidsscore, respectievelijk AA+ en Aa1. Willen we nog beter scoren, dan is een substantiële vermindering van de staatsschuld nodig.

Wat de omvang van die schuld betreft, spant België echter de kroon. Maar het betert. Tien jaar geleden klom de totale overheidsschuld tot bijna 140 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Maastricht-besparingen van de regering van Jean-Luc Dehaene (CD&V), de explosieve economische groei tijdens de paars-groene regering van Guy Verhofstadt (VLD), de zuinigheid (en slimheid met het Zilverfonds) van begrotingsminister Johan Vande Lanotte (SP.A) en de voordelige eenmalige operaties (de overname van het pensioenfonds van Belgacom, de verkoop van goudreserves door de Nationale Bank en de privatisering van overheidsbedrijven) deden het tij keren. Verleden jaar daalde de staatsschuld al tot 100,7 procent van het bbp, dit jaar zakte ze onder de historische en psychologische drempel van 100 procent. Voor het eerst sinds 1982 is de schuld kleiner dan de collectief geproduceerde rijkdom van het land.

Jean-Pierre Arnoldi, de administrateur-generaal van de Belgische schatkist, voorspelde bij de voorstelling van het jaarverslag van de staatsschuld dat België, dankzij de schuldafname, binnenkort de blinkende AAA krijgt: een kwalificatie die overeenkomt met de hoogste vorm van kredietwaardigheid.