PDA

Bekijk de volledige versie : JA tegen E.U.-grondwet


Barst
13th January 2005, 02:16
Brussel zegt ja tegen grondwet - Ballonnen en muziek moeten vervelende gedachten uitbannen


BRUSSEL - Met feestvertoon heeft het Europees Parlement gisteren de EU-grondwet goedgekeurd; met maar liefst 500 voor, 137 tegen en 40 onthoudingen. Maar referenda in verscheidene landen kunnen de grondwet nog onderuit halen.


In het Europees Parlement stemden extreem-links en -rechts tegen, en ook de tegenstanders van de Europese eenwording. De grote fracties stemden voor. Dat was geen verrassing, want ze hebben meegeschreven aan de grondwet. Niemand is honderd procent tevreden met de compromistekst. Maar de meesten vinden het een verbetering dat de grondwet een wirwar van Europese verdragen zal vervangen.

De grote christen-democratische fractie steunt de tekst 'zonder slagen om de arm, hoewel we graag een verwijzing hadden gezien naar de christelijke geschiedenis van Europa', zei fractieleider Hans-Gert Pöttering. Socialisten en liberalen spreken over een grote stap voorwaarts. ,,Een mooi evenwicht tussen grote en kleine landen, tussen burgers en overheid en tussen droom en werkelijkheid'', aldus de Britse liberaal Andrew Duff.

Het is nu de beurt aan de lidstaten om de grondwet, die de status heeft van een verdrag, te ratificeren. In de meeste landen is daar alleen het parlement voor nodig; zoals in Litouwen en Hongarije, die al hebben gestemd. Referenda in landen zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland vormen een groot risico. Hier zouden algemeen ongenoegen over de politiek of over de toelating van Turkije als kandidaat-lid een uitlaatklep kunnen vinden.

De leiding van het Europees Parlement trachtte gisteren dat soort gedachten uit te bannen door met muziek, ballonnen en wimpels met 'ja' in vele talen een feestelijke stemming te organiseren in Straatsburg. Daar waren tegenstanders boos over. ,,Met overheidsgeld wordt hier een ja-campagne gestart'', stelde parlementariër Blokland (ChristenUnie). Met hun 'no'-borden wisten de tegenstanders de ja-wimpels te overheersen.


Trouw, 13-01-2005

Barst
13th January 2005, 02:29
E.U.-grondwet: positief, al zijn er ongetwijfeld nog tekortkomingen, vooral op sociaal vlak...

Maar het feit dat elke lidstaat afzonderlijk middels referenda zijn fiat moet geven, draagt al de kiem van een Europa van twee snelheden...

Opgepikt deze week vanuit de pers de 'voorstanders' van de hoogste snelheid: de BeNeLux, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje & Portugal, en misschien nog enkele nieuwe leden....

Niet meteen de beste oplossing, maar noodzakelijk als je uitgaat van een beslissingssysteem waarbij één veto genoeg is om gans de zaak onderuit te halen...

Ik kijk er stilaan wel naar uit, want de 'gijzeling' van de E.U. door m.n. G.B. is niet min noch meer contraproductief... Maar ik vind de oprichting van een 'E.U.-Fast' of een Europees paspoort zeker geen slechte zaak... En een gemeenschappelijke landbouw- en milieupolitiek al helemaal niet!

Moeten de Britten nog maar eens nadenken of ze het wenselijk vinden dat we onze controles in Zeebrugge nog langer aanhouden... :D

Barst
20th January 2005, 18:03
"Spanjaarden beschikken over massaconstructiewapens"


De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero noemt de stembiljetten waarmee de Spanjaarden zich op 20 februari zullen uitspreken over de Europese grondwet "massaconstructiewapens".

Dat gebeurde in een interview met de Spaanse openbare omroep TVE, zijn eerste sinds hij aan de macht kwam in April 2004. De term "massaconstructiewapens" is een duidelijke allusie op "massavernietigingswapens". De aanwezigheid van massavernietigingswapens was voor de VS één van de redenen om de oorlog met Irak te beginnen, terwijl achteraf geen dergelijke wapens konden worden gevonden in het land. Zapatero kantte zich tegen de oorlog, in tegenstelling tot zijn voorganger Aznar.

Op 20 februari zullen de Spanjaarden zich als eerste Europeanen uitspreken in een referendum over de Europese grondwet. Waarschijnlijk zullen ze de grondwet aanvaarden. De laatste peiling in Spanje, eind december, telde 42,7% ja-stemmen tegenover 4,1% nee-stemmen. De meerderheid van de Spanjaarden waren nog onbeslist. (belga, KVK)


HLN, 20/01/05 02u08