PDA

Bekijk de volledige versie : Amper vrouwen geslaagd voor diplomatenexamen


Barst
23rd May 2006, 10:05
Amper vrouwen geslaagd voor diplomatenexamen


Nauwelijks drie vrouwen op 607 overleven de eerste rondes van het diplomatenexamen.


De ministers van Buitenlandse Zaken roepen al sedert 2000 dat ze vrouwen meer kansen willen geven in de diplomatie. Het diplomatieke examen 2005, het eerste in vier jaar tijd, was hét moment om daar werk van te maken, maar het resultaat is bedroevend.

Voor de eerste proef waren 1.128 mensen uitgenodigd, van wie 34 procent vrouwen. 150 kandidaten slaagden, van wie nog 15 vrouwen. Na de tweede proef bleven nog 48 mannen en amper drie vrouwen over, blijkt uit cijfers van minister van Ambtenarenzaken Christian Dupont (PS). Dat betekent dat 6 procent van de vrouwen slaagde, tegenover 23 procent bij de mannen.

CD&V-senator Sabine de Bethune staat versteld. ,,Bij de andere selectieproeven van Selor, het selectiebureau van de overheid, zijn de slaagpercentages van mannen en vrouwen ongeveer gelijk. Er moet dus iets mis zijn met de selectieprocedure'', denkt De Bethune. ,,Zijn de examenjury's evenwichtig samengesteld? Zijn de criteria neutraal?'' Ze vraagt wetenschappelijk onderzoek om de oorzaken van de scheeftrekking te peilen.

De Bethune is niet de enige die de blijvende ondervertegenwoordiging van vrouwen aanklaagt. Minister van Wetenschap Fientje Moerman (VLD) doet hetzelfde. Zij stelt vast dat het aantal vrouwelijke hoogleraars de jongste tien jaar niet is gestegen, maar wel gedaald met 7,8 procent. De minister wil universitaire vakgroepen die meer vrouwelijke hoogleraars in hun rangen hebben, vanaf volgend jaar meer overheidsgeld voor wetenschappelijk onderzoek geven.


DS, 23-05-2006 (wwi)