PDA

Bekijk de volledige versie : Een landje erbij?


Barst
22nd May 2006, 00:36
Volgens eerste peilingen kiest Montenegro voor onafhankelijkheid


PODGORICA - De Montenegrijnen hebben zich uitgesproken voor onafhankelijkheid van Servië. In het referendum zondag stemde 56,3 procent voor onafhankelijkheid, blijkt uit een onafhankelijke peiling. De Europese Unie bedong eerder dat minstens 55 procent van de Montenegrijnen voor afscheiding van het grote buurland Servië moest stemmen.


De leider van het pro-Servische blok, Predrag Bulatovic, weigerde de nederlaag toe te geven tot de kiesraad de officiële uitslag bekend heeft gemaakt. Montenegrijnen die voor onafhankelijkheid zijn vierden na het bekend worden van de peiling feest op straat.

Al voordat de stembureaus voor het referendum over onafhankelijkheid in Montenegro opengingen stonden honderden mensen in de rij te wachten om hun stem uit te brengen. Na vijf uur stond de opkomst al op 54 procent, zei het onafhankelijke Waarnemingscentrum. Dat is dus meer dan de 50 procent die vereist was om van een geldig referndum te kunnen spreken. De stembureaus waren van 8 tot 21 uur geopend.

De laatste opiniepeilingen voorspelden een lichte voorsprong voor de voorstanders van onafhankelijkheid. Maar of het onafhankelijkheidskamp de 55 procent zal halen die vereist zijn om Montenegro van Servië te laten afscheiden is nog niet zeker. De EU heeft de 5-procentsdrempel opgeworpen omdat zij vindt dat een zo belangrijk besluit alleen mag worden genomen op basis van een overtuigende meerderheid.

Beide kampen bleven op de verkiezingsdag overtuigd van de eigen overwinning. ,,Ik ben ervan overtuigd dat 'ja' (tegen onafhankelijkheid) boven de 55 procent zal komen en door ieder zal worden geaccepteerd'', zei president Filip Vujanovic toen hij zijn stem uitbracht in de hoofdstad Podgorica.

Bulatovic benadrukte dat politici alle Montenegrijnen moeten dienen, ongeacht de uitkomst van het referendum. ,,Na de stemming moeten we ons verzoenen en over Montenegro’s Europese toekomst gaan nadenken'', zei hij, om daar zelfverzekerd aan toe te voegen: ,,De optie voor een gezamenlijke staat met Servië zal winnen.''

Een woordvoerder van het Waarnemingscentrum zei dat zich behoudens wat handgemeen en gescheld over en weer bij de stembureaus geen problemen hadden voorgedaan.


Weblog DS, 22-05-2006 (llc, hrt)

Barst
22nd May 2006, 04:12
Montenegro kiest voor onafhankelijkheid (premier Djukanovic)


(Belga) Het Montenegrijnse volk heeft zondag per referendum besloten tot onafhankelijkheid van Servië. Dat heeft de premier van Montenegro Milo Djukanovic maandag bekendgemaakt.


"Montenegro heeft naar de wil van zijn inwoners zijn onafhankelijkheid herkregen," aldus Djukanovic, verwijzend naar eerdere perioden van onafhankelijkheid in de geschiedenis. Volgens de premier kregen de onafhankelijkheidsgezinden op basis van 99% van de resultaten 55,5% van de stemmen. Dit cijfer kan niet meer worden aangevochten, aldus Djukanovic.


DS, 22-05-2006, (BVH) BELGA

Barst
22nd May 2006, 04:30
[QUOTE=Barst]De Europese Unie bedong eerder dat minstens 55 procent van de Montenegrijnen voor afscheiding van het grote buurland Servië moest stemmen. (...) Dat is dus meer dan de 50 procent die vereist was om van een geldig referendum te kunnen spreken. De stembureaus waren van 8 tot 21 uur geopend.(...) De EU heeft de 5-procentsdrempel opgeworpen omdat zij vindt dat een zo belangrijk besluit alleen mag worden genomen op basis van een overtuigende meerderheid.[/QUOTE]
[FONT=Trebuchet MS]VRAAG: ALS het in België de komende jaren grondig fout zou lopen in de verstandhouding tussen de beide gewesten(!), kan dan een Vlaams referendum op basis van dezelfde criteria (50% opkomst en daarbinnen een meerderheid van 55%) zoals in Montenegro vereist voldoende zijn om Vlaamse 'onafhankelijkheid' uit te roepen EN erkend te zien binnen de E.U.??? Ik zie hier toch wel enig 'risico' van sneeuwbaleffect... Want wat zou bij dergelijke criteria de uitkomst zijn bij bv. de Basken in Spanje, de Noord-Ieren in G.B., de Friesen in Nederland, de Corsicanen in Frankrijk of de Sudeten-Duitsers in Polen?? Een 'Europa van de regio's' komt middels deze procedure ineens wel HEEL dicht bij... :confused: [/FONT]

bram willems
22nd May 2006, 09:26
Ik vind voor deze materie een opkomst van 50 procent op zich al heel weinig... Als je mag gaan kiezen voor de toekomst van je land..
Voor de rest vind ik dat de 50 procent die niet is komen opdagen kiest voor de huidige situatie, wat dan weer een heel ander resultaat oplevert...

Ik vindt dat men te ver gaat in al die onafhankelijkheidsverklaringen. Iedere provincie wil precies onafhankelijk zijn terwijl er meer en meer gesproken wordt van 1 Europa. Als deze lijn zich voorttrekt zou het wel eens een heel verdeeld Europa kunnen zijn

In de marge: Hoe zit het met het nationale elftal van Servië-Montenegro op het wk voetbal?

wim leenaerts
22nd May 2006, 09:35
[QUOTE=bram willems]In de marge: Hoe zit het met het nationale elftal van Servië-Montenegro op het wk voetbal?[/QUOTE]
Dat zal dan een nationaal vijfenhalftal worden voor servië en één voor Montenegro :D

Wouter
22nd May 2006, 10:22
God bless stemplicht :)
behalve dat blanco naar meerderheid gaat. no good

Jelle thijs
22nd May 2006, 13:27
Is het normaal niet dat bij dergelijke beslissingen niet de drempel 55% moet gelden maar wel de drempel van 75%?
Dat lijkt mij veel beter enerzijds omdat er zo minder rap verscheuring gaat komen en anderzijds omdat 45% wel tegen is, en dat is toch een hele groep van de bevolking!


Ook in de marge:
Servië en montenegro kunnen bij Eurosong wel rekenen op een extra '12 punten'

Barst
22nd May 2006, 15:53
Onafhankelijkheid Montenegro bevestigd


Een dag na het referendum voor onafhankelijkheid van Montenegro heeft de referendumcommissie bevestigd dat een meerderheid van de keizers voor een splitsing van Servi‘ en Montenegro is. Commissievoorzitter Frantisek Lipka deelde mee dat 55,4 procent van de kiezers voor de onafhankelijkheid van Montenegro heeft gekozen - amper 0,4 procent boven de minimumgrens voor goedkeuring.


44,6 procent van de kiezers stemde dus tegen een afscheuring van Servië. Volgens Lipka gaat het om voorlopige resultaten omdat ongeveer 25.000 stemmen nog moeten worden geanalyseerd. "Maar het definitieve resultaat zal dicht in de buurt van het huidige resultaat liggen", aldus Lipka.

De opkomst bij het referendum van 86,3 procent is een record. "De Europese Unie zal het resultaat van het referendum in Montenegro respecteren, waar 55,4 procent van de kiezers zich voor een onafhankelijkheid heeft uitgesproken", zei hoge vertegenwoordiger van de buitenlandse politiek van de EU Javier Solana.


Weblog HLN, 22/05/06 13u31

Barst
22nd May 2006, 16:00
[QUOTE=Barst]44,6 procent van de kiezers stemde dus tegen een afscheuring van Servië. (...) De opkomst bij het referendum van 86,3 procent is een record.[/QUOTE]
[FONT=Trebuchet MS]Met dat tweede zit het uiteraard heel goed, maar 55,4% van de stemmen zou voldoende zijn om onafhankelijkheid uit te roepen? Een 2/3-meerderheid lijkt mij voor zo'n belangrijke affaire een absoluut minimum! Als ik een beetje glazen bol kan hanteren, dan lijkt mij 'het vraagstuk Kosovo' niet langer een vraagstuk, en dan zullen binnenkort de Bosnische Serviërs ook wel van zich laten horen... om er maar twee te noemen. Met deze procedure lijkt het te gaan worden zoals in dat schitterend 70's-nummer van 'Bachman - Turner Overdrive' (B.T.O.):
'You've ain't seen nothing yet!' :rolleyes:
n.b. Diezelfde Randy Bachman kwam vijf jaar later op de proppen met 'Ironhorse' en het eveneens sublieme 'Sweet Lui-Louise' - de gelijkenis qua arrangement tussen beide nummers is inderdaad frappant![/FONT]

Barst
23rd May 2006, 10:22
Scheiding vereist overleg met Servië


De winst van het 'ja-kamp' in het referendum in Montenegro betekent niet dat het ,,land van de zwarte bergen'' al onafhankelijk is. Negen velletjes telt het actieplan dat de regering klaarstoomde met de grote werven om van Montenegro een onafhankelijke staat te maken.


Servië wordt de opvolger van de unie van Servië en Montenegro, die straks plechtig ten grave gedragen wordt. Na de stemming in het parlement, moet Montenegro op zoek naar internationale erkenning als onafhankelijk land bij de VN en de talloze internationale instellingen.

Een groot probleem zal dat niet vormen. Het zal wel tijd vergen. De VN-Veiligheidsraad moet eerst instemmen met de aanvraag van Montenegro én daarna aan de Algemene Vergadering vragen het land te aanvaarden als nieuwe lidstaat. Montenegro mikt daarvoor op november.

Er komt veel bij kijken. Om maar iets te zeggen: Montenegro moet op zoek naar een nieuwe telefooncode en een nieuw landcode voor het internet. De regering heeft al een openbaar bod uitgeschreven voor het maken en drukken van nieuwe paspoorten.

Maar het meeste energie zal gaan naar de boedelscheiding met Servië. De activa moeten verdeeld worden, en dat gaat van boten over legermaterieel tot de ambassades. Montenegro heeft er alle belang bij dat er een akkoord komt met Servië over vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten tussen de twee landen.

Podgorica heeft er ook alle belang bij dat er een oplossing gevonden wordt voor de Montenegrijnse studenten die secundair of universitair onderwijs volgen in Servië. Of voor de uitbetaling van de pensioenen of de uitkeringen voor gehandicapten.

Hoe zal Servië meewerken? Het vertrek van Montenegro heeft er niet dezelfde emotionele impact die de onafhankelijkheid van Kosovo wel zal hebben. De sfeer is er meer één van: 'Als ze weg willen, doen ze maar'. Het lijkt erop dat Servië, dat door het onafhankelijkheidskamp zeer agressief werd aangepakt, zich ,,hard én logisch'' zal opstellen: een student uit Montenegro wordt een buitenlandse student en zal meer moeten betalen.


DS, 23-05-2006 (bar)

Jelle thijs
26th May 2006, 13:50
Lijkt mij eigenlijk wel een mooi concept voor een televisieprogramma. Zo het oprichten van een nieuw land. Volgens mij kan zo'n programma wel veel kijkcijfers lokken? Denk je niet?

Maar toch heb ik nog altijd een wrange nasmaak bij de verkiezingen. Zolang niet 75% van de inwoners akkoord is vind ik dat ze het bij het oude moeten laten!

Barst
3rd June 2006, 21:58
Montenegro roept onafhankelijkheid uit


Montenegro heeft zaterdagavond tijdens een buitengewone parlementaire zitting de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dat betekent dat er in de Balkan weer een nieuwe staat bijkomt en dat de versnippering van het voormalige Joegoslavië nu zo goed als volledig is.


Bij een referendum op 21 mei sprak 55,5 procent van de kiezers zich uit voor onafhankelijkheid en splitsing van de Unie met Servië. De EU had de drempel op 55 procent vastgelegd. De pro-Servische oppositiepartijen boycotten zaterdagavond de parlementaire zitting. Er was ook geen enkele officiële vertegenwoordiger uit Belgrado ingegaan op de uitnodiging om de onafhankelijkheidsverklaring in Podgorica te komen bijwonen.

De Montenegrijnse volksvertegenwoordigers stemden een onafhankelijkheidsverklaring die integratie in de euro-atlantische instellingen als prioriteit vooropstelt voor de nieuwe Balkanstaat. Voor het parlement lieten de aanhangers van de onafhankelijkheid het druilerige weer niet aan hun hart komen. Zij bejubelden het hijsen van de nieuwe staatsvlag en het spelen van de nationale hymne. Aansluitend was er een groot vuurwerk.


Weblog DS, 03-06-2006 (sdg)

Jelle thijs
12th June 2006, 18:19
Europese Unie erkent Montenegro

De Europese Unie heeft maandag de onafhankelijkheid van Montenegro erkend en er bij het nieuwe land op aangedrongen gezonde betrekkingen aan te knopen met Servië, het land waarmee het tot voor kort het laatste restant van Joegoslavië vormde.
Ook Kroatië erkende Montenegro maandag. Eerder hadden alleen nog IJsland, Zwitserland en Rusland dat gedaan. De EU-ministers van buitenlandse zaken zeiden dat de onafhankelijkheidsverklaring die het Montenegrijnse parlement op 3 juni uitgaf de rechtsgeldige bevestiging was van de uitslag van het referendum dat twee weken daarvoor was gehouden. Van de Montenegrijnen stemde 55 procent voor afscheiding van Servië. De ministers zeiden dat de EU nauwe banden met Montenegro zal aangaan en drongen er bij de regering in Podgorica op aan een constructieve dialoog op te zetten over haar toekomstige betrekkingen met Belgrado. Een woordvoerder van de regerende Montenegrijnse Democratische Partij van Socialisten zei blij te zijn met de erkenning van de EU, die volgens hem een geweldige basis legt voor Montenegro's "toekomstige pad naar Europa". Zowel Servië als Macedonië staat op de nominatie om tot de EU toe te treden, al is hun kandidatuur nog niet formeel bevestigd. De EU-ministers bevestigden maandag nogmaals het "Europese perspectief van de westelijke Balkan". In de relatie met andere landen van de westelijke Balkan zette de EU maandag concrete stappen. Zo werd met Albanië een Stabilisatie- en Associatieverdrag getekend, dat dat land impulsen moet geven om de hervormingen door te voeren die nodig zijn voordat het tot de EU kan toetreden. Met Kroatië werden onderhandelingen geopend over het lidmaatschap van de EU. Kroatië hoopt in 2009 toe te treden, maar EU-diplomaten zeiden dat dat misschien wat te optimistisch is.