PDA

Bekijk de volledige versie : 't Werd zo stilaan tijd...


Barst
10th January 2005, 17:16
Kritiek op Hirsi Ali wordt mogelijk


DEN HAAG - Het was D66-minister Laurens Jan Brinkhorst die -schijnbaar ongewild- de ban brak met zijn kritiek op Ayaan Hirsi Ali. In een interview met Vrij Nederland waagde hij het vorige maand te stellen dat hij de opstelling van de VVD-politica provocerend vond.

Toen Brinkhorst de film 'Submission' zag, die Hirsi Ali met Theo van Gogh maakte, dacht hij: ,,Oei, oei, loopt dit wel goed af? Je weet wat er gebeurt als je in een munitiemagazijn een sigaret opsteekt.'' De minister vond het begrijpelijk dat de film onder moslims veel emoties losmaakte.

De brave Brinkhorst kreeg de wind van voren. ,,Ik weet voor 99,9 procent zeker dat Brinkhorst níet namens het kabinet sprak'', fulmineerde vice-premier Zalm, toen hij de uitspraken van Brinkhorst hoorde. VVD-fractieleider Van Aartsen schoot nog harder in de verdediging. ,,Wie aan Ayaan komt, komt aan ons.''

Brinkhorst schrok zich een hoedje van deze tegenaanval van de coalitiepartner en slikte zijn uitspraken in. Hij had kritiek gehad op de film, niet op haar persoon, zei hij enkele dagen later. Deze terugtrekkende beweging ten spijt, lijkt het erop dat met de bekentenis van Brinkhorst de geest uit de fles is geschoten.

Lange tijd was kritiek op Hirsi Ali onmogelijk. Na de moord op Theo van Gogh, begin november, moest zij onderduiken. Volgens anonieme bronnen bracht het leger haar die dag met een Orion naar een veilige plek in de Verenigde Staten. De moordenaar van Van Gogh noemde haar in zijn brief die hij op het lichaam achterliet als een van de mensen die moesten worden vermoord.

Hoewel Brinkhorst zijn woorden later inslikte, pakte VVD-coryfee Hans Wiegel vorige week in tv-programma 'Buitenhof' die draad onverwacht op. Hoewel in voorzichtige bewoordingen riep de oud-partijleider de vraag op of Hirsi Ali wel op haar plaats is als volksvertegenwoordiger voor de VVD. Hij maakte duidelijk dat een liberaal zich niet dient te bemoeien met andermans godsdienst. De manier waarop zij ooit islamitische schoolkinderen liet kiezen tussen de Nederlandse grondwet en hun geloof, achtte Wiegel voor een liberaal ongepast.

Inmiddels vindt ook LPF-kamerlid Joost Eerdmans dat het met de toon die Hirsi Ali en Geert Wilders tegen moslims aanslaan wel minder kan. In een recent interview met de Volkskrant zegt hij dat hij niet begrijpt wat voor nut het heeft om te zeggen dat Mohammed een pedofiel is, zoals Hirsi Ali deed. ,,Het is niet effectief om een geloof belachelijk te maken als het je gaat om de misstanden in dat geloof. Je moet uitkijken dat je niet een hele groep tegen je in het harnas jaagt.''

Hetzelfde geluid liet gisteren Eerdmans collega Nawijn horen in Buitenhof. Zelfs deze oud-LPF-minister, die eind deze maand op de thee gaat bij de omstreden Filip Dewinter van het Vlaams Belang, vindt dat de wijze waarop Hirsi Ali tegen de islam ten strijde trekt, averechts werkt. ,,Ik vind het niet juist dat zij alle islamieten over één kam scheert.''

De VVD-kamerfractie zal volgende week, als Hirsi Ali na ruim twee maanden afwezigheid naar alle waarschijnlijkheid terugkeert in de Tweede Kamer, haar heel hartelijk in de armen sluiten. Kan de fractie het zich ook veroorloven om op lange termijn de liberale djihad van Hirsi Ali van alle kritiek te blijven vrijwaren?

Oud-JOVD-voorzitter Jeroen de Veth denkt van niet. Hij vreest dat de VVD zich anders afkeert van haar traditie van relativering en zakelijkheid. Op de podium-pagina van deze krant stelde hij vorige week dat Hirsi Ali ook van de VVD repliek verdient. Voorlopig staan Wiegel en hij in de partij nog alleen, want geen van de prominente VVD'ers durfde zijn artikel mede te ondertekenen. En dat was niet omdat zij het niet met de inhoud eens waren.


Trouw, 10-01-2005