PDA

Bekijk de volledige versie : E.U. contra visafraude


Barst
9th January 2005, 23:40
EU neemt maatregelen tegen visafraude


BRUSSEL - De Europese Commissie is klaar met een voorstel voor de ontwikkeling van een systeem waarbij EU-lidstaten gegevens uitwisselen over personen die een visum aanvragen om naar de EU te reizen. In 2007 moet het ,,Visa Informatie Systeem'' (VIS) een feit zijn. De maatregel past in de strijd tegen de illegale immigratie en het terrorisme.


Het is vandaag perfect mogelijk dat een verdacht individu in bijvoorbeeld Wit-Rusland een visum krijgt van het Duitse consulaat, hoewel zijn aanvraag een maand eerder werd afgewezen door het Franse consulaat. Bij gebrek aan uitwisseling van gegevens weten de Duitsers niet dat de Franse collega's drie straten verder in Minsk een visum geweigerd hebben, laat staan waarom dat gebeurde. Een keer in Duitsland kan de Wit-Rus zonder veel problemen rondreizen in het Schengen-gebied.

Het is onder meer om een einde te maken aan dat fenomeen van ,,visa-shopping'' dat de Europese staats- en regeringsleiders in de nasleep van de aanslagen van 9/11 beslisten om snel werk te maken van een gemeenschappelijk identificatiesysteem voor visa. Op de Europese top van juni 2002 werd het zelfs bestempeld als een topprioriteit.

Ruim twee jaar later heeft de Europese Commissie een voorstel klaar. In een land waarvoor de visumplicht geldt, zal de aanvrager van een visum binnen enkele jaren een vingerafdruk en een digitale foto moeten achterlaten. Die informatie wordt verstuurd naar de centrale database van het VIS, waarop alle EU-lidstaten aangesloten zijn. Zo zal, in hetzelfde voorbeeld, het Duitse consulaat in Minsk de melding krijgen dat de aanvrager eerder geen visum kreeg in het Franse consulaat, en waarom.

Het gebruik van biometrische gegevens moet ook helpen voorkomen dat iemand die geen visum meer krijgt, een nieuwe poging waagt nadat hij zich voor 100 dollar een nieuw paspoort en een nieuwe identiteit gekocht heeft.

Wie zich met een visum presenteert aan een grenscontrole, zal een scan moeten laten maken van een vingertop. Dat moet het mogelijk maken te controleren of de persoon die aan de grenspost verschijnt, dezelfde is aan wie het visum werd uitgereikt.

Het ligt in de bedoeling dat het hele systeem klaar is in 2007, biometrische gegevens incluis. De installatie van het VIS wordt een enorme operatie: er moeten 3.500 consulaire posten in derde landen worden aangesloten op het netwerk. Volgens medewerkers van het VIS ziet het er wel naar uit dat lidstaten op termijn consulaire posten gaan samenvoegen, zodat dat aantal zou kunnen dalen.

De kostprijs voor de installatie en de werking tot 2013 wordt geraamd op 153 miljoen euro, wat volgens de Commissie zou neerkomen op 2 à 3 euro extra per visum (voor 2007 wordt rekening gehouden met 20 miljoen visumaanvragen per jaar). Het Verenigd Koninkrijk en Ierland doen niet mee. Om het systeem verder waterdicht te maken, zal de Commissie ook voorstellen doen om de uitreiking van visa door de verschillende Schengen-landen verder te harmoniseren.


08/01/2005 Bart Beirlant

©Copyright De Standaard