PDA

Bekijk de volledige versie : Italiaanse soldaten zo snel mogelijk weg uit Irak


Barst
18th May 2006, 17:25
Prodi wil Italiaanse soldaten zo snel mogelijk terugtrekken


De nieuwe Italiaanse premier Romano Prodi wil zijn verkiezingsbelofte, het terugtrekken van de Italiaanse troepen uit Irak, zo snel mogelijk in de praktijk omzetten. Bij de voorstelling donderdag in de Senaat van zijn regeringsprogramma zei Prodi dat hij de terugtrekking van de zowat 2.600 Italiaanse militairen uit Irak zo snel mogelijk aan het parlement zal voorleggen.


Een precies tijdschema legde de centrumlinkse regeringsleider niet voor. Een en ander is afhankelijk van "wat technisch haalbaar is en van overleg met alle betrokken partijen".

Prodi herhaalde dat de invasie en bezetting van Irak, waaraan het Italië van Silvio Berlusconi als deel van de Coalitie van Bereidwilligen deelnam, een "grote vergissing" is geweest. De oorlog in Irak "heeft de veiligheidskwestie niet opgelost, maar integendeel het probleem verergerd". Zijn uitspraken werden door de rechtse senatoren op gejoel onthaald.

Onder de programmapunten voor het buitenlands beleid die Prodi aanhaalde, figureert -maar niet prioritair- de "oorlog tegen het terrorisme". Maar Prodi legt wel de klemtoon op Europese integratie. En behalve de terreur moet ook "oorlog" gevoerd worden tegen de armoede, de nucleaire proliferatie en ...oorlog. (EdP)


Weblog HLN, 18/05/06 13u38