PDA

Bekijk de volledige versie : Uitzonderlijk: positief nieuws uit Israël!


Barst
5th January 2005, 03:16
Gratis systeem ziet tsunami aankomen


TEL AVIV - Een Israëlisch bedrijf zegt bereid te zijn gratis waarschuwingssystemen voor tsunami's te leveren aan de landen die zijn getroffen door de zeebeving. Het systeem bestaat uit water- en landsensoren die seismische activiteit en golfbewegingen registreren, is kleiner dan een schoenendoos en kost nog geen 150 euro.


Het systeem is ontwikkeld door de Israëlische uitvinder Meir Gitelis. Net als in andere systemen kunnen de sensoren binnen enkele seconden via de satelliet alarm slaan. Maar in het systeem van Gitelis kunnen die waarschuwingen ook direct worden overgebracht naar particulieren. Zo zouden hotels of gemeentes in kustgebieden via satellietontvangers waarschuwingen kunnen ontvangen, maar ook mobiele-telefoonbedrijven zouden door middel van sms'jes hun abonnees kunnen waarschuwen.

Volgens Gitelis is het door hem ontwikkelde systeem bij uitstek geschikt voor de kustplaatsen die verleden week zijn getroffen. De sensoren kunnen zowel de intensiteit van de schokken registreren, als de snelheid van de golven, aldus Gitelis. ,,We doen dit niet om eraan te verdienen'', benadrukt de uitvinder. We zijn van plan ons product aan de getroffen landen te schenken.''

De ontwikkeling van een tsunami-alarm rond de Indische Oceaan zal morgen in Jakarta de top van getroffen landen en belangrijke geldschieters domineren. Maar daar wordt gesproken over duurdere systemen, zoals die ook rond de Stille Oceaan zijn aangebracht. Dat systeem slaat overigens regelmatig vals alarm. In 2003 zag het een tsunami die in Japan zeshonderd gewonden veroorzaakte nauwelijks aankomen.


Trouw, 05-01-2005

katleen
5th January 2005, 09:30
die waarschuwingen ook direct worden overgebracht naar particulieren. Zo zouden hotels of gemeentes in kustgebieden via satellietontvangers waarschuwingen kunnen ontvangen, maar ook mobiele-telefoonbedrijven zouden door middel van sms'jes hun abonnees kunnen waarschuwen.
mooi initiatief maar in dit stukje zie ik al direct kosten en dollar tekentjes...

judithgielens
5th January 2005, 10:45
Het is idd een mooi initiatief maar het gaat heeeeeeeel veel geld kosten.
Hoe kiezen ze trouwens de landen of de plaatsen uit die zo'n toestel krijgen?

Een Israëlisch bedrijf zegt bereid te zijn gratis waarschuwingssystemen voor tsunami's te leveren aan de landen die zijn getroffen door de zeebeving

Als ik dit zo lees, krijgen alleen de landen die getroffen zijn door de tsunami zo'n toestel?
Nochtans komen er in Turkije ook regelmatig aarbevingen voor.
Dit land moet echter niet gewaarschuwd worden hiervoor? Of moet het zelf maar zorgen voor een oplossing?


Ik begrijp wel dat de landen rond de indische oceaan nu even voorrang krijgen, maar zou het niet efficiënter zijn om samen te werken, alles eens grondig te onderzoeken en in 1 keer een heel netwerk aan te leggen?