PDA

Bekijk de volledige versie : Hoertjes krijgen spelregels op WK


Ellen_Pihay
7th May 2006, 11:42
Hoertjes krijgen spelregels op WK
Duitsland bevreesd voor vrouwenhandel

De Duitse vrouwenorganisaties willen tijdens het wereldkampioenschap voetbal aan de stadions de mannelijke supporters waarschuwen voor illegale prostituees. Duitsland verwacht deze zomer een invasie van vooral Oost-Europese vrouwen die door mensenhandelaars seksueel zullen worden uitgebuit.

Duitsland maakt zich op voor de organisatie van 's werelds voetbalhoogmis. Het vierjaarlijkse evenement trekt miljoenen voetballiefhebbers aan van over de hele wereld, en dat zijn in grote meerderheid mannen. De Duitse overheid vreest dat hun komst ook een stroom prostituees zal aantrekken.

De Duitse wet maakt het hen niet moeilijk, want in 2001 is het oudste beroep ter wereld gelegaliseerd in bepaalde gebieden om meer belastinginkomsten te vergaren. Toch wil de overheid een duidelijk zicht krijgen op de toestroom.

De Duitse voetbalsteden willen de toeloop van prostituees onder controle houden door ze weg te houden van openbare plaatsen. Naast nieuwe stadions en hotels bouwde Berlijn ook nieuwe superbordelen om dit fenomeen te structureren. Drie treinhaltes verwijderd van het Olympisch Stadion bouwden investeerders een bordeel van 3.000 vierkante meter. Het complex - in Grieks-Romeinse stijl, met sauna's, jacuzzi's, cinema en zwembad - biedt 24 uur op 24 plaats aan 100 prostituees en 650 mannelijke klanten. Zowel de prostituees als de klanten moeten een inkom van 70 euro betalen. De vrouwen werken niet vast in dienst en hun prijs onderhandelen ze direct met hun klanten. De voetbalsteden Keulen en Dortmund plaatsten op speciaal aangelegde ruimtes houten hutten voorzien van condooms en sanitair.

Naast vele professionele prostituees, verwacht Duitsland echter ook een toeloop van illegale Oost-Europese vrouwen. Deze vrouwen worden vaak door mensenhandelaars onder valse voorwaarden naar Duitsland gehaald. Ze hopen in Duitsland veel geld te verdienen om hun gezin te kunnen onderhouden.

Volgens Solwodi, een organisatie die vrouwen in nood hulp aanbiedt, lokken mensensmokkelaars de vrouwen om als kindermeisje of dienster te werken. Maar eenmaal in Duitsland dwingen die handelaars de meisjes in de prostitutie. ,,Zij staan zodanig onder psychologische druk dat ze tegenover de politie of maatschappelijke werkers verklaren dat ze op vrijwillige basis werken'', aldus Solwodi.

Solwodi staat niet alleen met de bezorgdheid. Verschillende vrouwen- en kerkorganisaties richtten de 'rode-kaartcampagne' tegen gedwongen prostitutie op. Ze willen de supporters tijdens het WK duidelijk maken in wat voor situatie vele prostituees zich bevinden. Actiegroepen zullen aan de stadions en op publieke plaatsen mensen aanspreken om hen duidelijkheid te verschaffen over de situatie waar vele prostituees zich in bevinden.

Een ander initiatief is een groen telefoonnummer waar prostituees 24 uur op 24 terecht kunnen met hun problemen.

Zweedse boycot

Het Europese parlement bekijkt, uit bezorgdheid omtrent vrouwenhandel tijdens het WK, een wet die mensenhandelaars en seksuele toenaderingen tot minderjarigen strenger bestraft. Zweden dreigde zelfs al met een WK-boycot en eist dat verdere Europese stappen tegen vrouwenhandel.

Het nieuwsblad 07/05/2006