PDA

Bekijk de volledige versie : Vergrijzing en jeugdwerkloosheid wellicht niet onverenigbaar?


Barst
6th July 2004, 03:38
Vergrijzing kan ook jobs creëren

Van onze redacteur
Guy Tegenbos, De Standaard, 02/06/2004


VILVOORDE - De vergrijzing van de bevolking wordt als een onoplosbaar probleem ervaren. De hoge werkloosheid van laaggeschoolden en van oudere werknemers ook. Wie beide aan mekaar koppelt, vindt meteen een oplossing voor beide, meent Hans Bonte (SP.A), voorzitter van de federale kamercommissie vergrijzing. De nieuwe Vlaamse regering moet zijn ,,zilverjobs'' als prioriteit nemen.


De vergrijzing van de bevolking doet de vraag naar verzorging fenomenaal toenemen, zo leerde Bonte in de commissie vergrijzing die hij leidt in het federaal parlement. Thuiszorg is de meest aangewezen oplossing. De bejaarden geven daar zelf de voorkeur aan en het rusthuis of een serviceflat dreigt ook voor hen zelf onbetaalbaar te worden.

,,Maar zoals deze krant onlangs nog aanstipte, is de gesubsidieerde thuiszorg onvoldoende ontwikkeld om aan de vragen van de senioren tegemoet te komen. In alle gemeenten worstelt men met lange wachtlijsten. In sommige regio's zoals Limburg en Vlaams-Brabant nog meer dan elders. Terwijl in die sector veel laaggeschoolde langdurig werklozen een job zouden kunnen vinden. Van de laaggeschoolde vrouwen, werkt bij ons maar 37 procent.''

Volgens Bonte halen de landen met een lagere werkloosheid hun extra jobs niet zozeer uit klassieke of nieuwe industriële sectoren, maar uit wat in de statistieken heet: ,,diensten aan personen en gezinnen''. Zweden is een voorbeeld. Dat land heeft een bijzonder lage werkloosheidsgraad omdat het zoveel jobs heeft in de verzorgende sector. De kinderopvang bijvoorbeeld. In ons land zijn de ,,diensten aan personen en gezinnen'' onderontwikkeld. De oplossing ligt daar, zegt Bonte.

De mantelzorg in Vlaanderen kwijnt weg. Eenzaamheid wordt het grootste probleem van bejaarden. Vlaanderen kan in de bejaardenzorg veel banen scheppen door de wegkwijnende mantelzorg voor bejaarden om te zetten in banen en langdurig werkloze laaggeschoolden systematisch daarvoor in te schakelen en op te leiden. ,,Dat kan via een uitbreiding van de bestaande diensten voor thuiszorg. Dat kan ook via de dienstencheques'', zegt Bonte. De dienstencheques mogen nu alleen dienen voor huishoudelijke taken.

De behoeften van de bejaarden gaan ook over dag- en nachtopvang, eenvoudige verzorging, boodschappen doen. De Vlaamse regering zou de dienstencheques kunnen uitbreiden, al merkt Bonte op dat bejaarden het soms moeilijk hebben met de administratieve rompslomp rond die cheques en dat het fiscaal voordeel voor hen beperkt of zelfs onbestaande is. OCMW's zouden soepele oplossingen kunnen bedenken. ,,Het komt erop aan een gepast evenwicht te vinden tussen subsidiëring en de koopkrachtige vraag bij de bejaarden.''

Die dienstenjobs kunnen ook aangeleverd worden door de sociale economie en de buurtdiensten, vzw's en coöperaties die jobs ontwikkelen op de maat van de langdurig werklozen. Bonte vindt dat zo'n programma van ,,zilverjobs'' de ruggengraat zou moeten vormen van een nieuw Vlaams regeerakkoord. Volgens hem kan Vlaanderen zich niet de hoge werkloosheid veroorloven die het nu heeft. ,,De sociale zekerheid wordt dan onbetaalbaar. En Vlaanderen kan het zich ook niet permitteren zijn bejaarden te verwaarlozen. Elke werkloze kost de samenleving 22.000 euro per jaar. We moeten die inspanning ombuigen in zorg voor onze ouderen.''


©Copyright De Standaard

Barst
17th August 2004, 21:36
Werkloosheid: Jongeren zijn de dupe
De conjunctuur heeft het meest effect op de werkloosheidsevolutie bij jongeren.


Het afgelopen decennium is de jongerenwerkloosheid wereldwijd spectaculair gestegen. De jonge werklozen (15-24 jaar) vertegenwoordigen nu bijna de helft van het totale aantal werklozen in de wereld. Volgens Ronny Misplon van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) schommelde de jongerenwerkloosheid in Vlaanderen de laatste tien jaar vooral door de economische conjunctuur en, in mindere mate, ook door demografische ontwikkelingen.

Bij een dalende economische conjunctuur stijgt de jongerenwerkloosheid altijd sneller dan de algemene werkloosheid. Jongeren zijn extra kwetsbaar, aldus de VDAB. Bedrijven stellen bij economische terugval vaak nieuwe aanwervingen uit en engageren minder uitzendkrachten. Jongeren zijn hiervan meestal de dupe. Bovendien worden bij herstructureringen vooral de tijdelijke werknemers of de werknemers met de laagste anciënniteit ontslagen.

Misplon: 'Vlaanderen kende het afgelopen decennium, in tegenstelling tot de cijfers wereldwijd, over het algemeen eerder een dalende evolutie van jongerenwerkloosheid. In 1993 waren er 48.656 niet werkende werkzoekende jongeren, in 2000 waren dat er nog maar 30.491. Na 2000 steeg de jongerenwerkloosheid wel door de dalende conjunctuur. Die negatieve trend werd bovendien nog versterkt door de aanslagen van 11 september 2001.' In juni 2004 waren er volgens de gegevens van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) in Vlaanderen weer 47.029 niet werkende werkzoekenden bij de jongeren.

Knack, 18/08/2004, E.L.