PDA

Bekijk de volledige versie : Jack Straw: Gestraft wegens Iran?


Barst
6th May 2006, 14:44
Jack Straw: Gestraft wegens Iran?


Jack Straw werd beschouwd als een bekwaam minister van Buitenlandse Zaken, een functie die hij sinds 2001 uitoefende. Hij genoot respect. Maar hij maakte één cruciale fout: hij was het openlijk en herhaaldelijk oneens met zijn baas over Iran. En waarschijnlijk is dat de reden voor zijn demotie van gisteren.


Blair wil, net als de Amerikaanse president George Bush, ,,alle opties openhouden'' - ook de militaire - als Iran blijft weigeren om zijn nucleair programma op te geven.

Maar Straw zei meermaals dat een aanval op Iran ,,ondenkbaar'' was. En hij bleef dat herhalen, zelfs onder druk van Downing Street en het Witte Huis om het niet meer te doen. Een tactische nucleaire aanval op Iran noemde Straw ,,waanzin'', terwijl Bush die mogelijkheid weigerde uit te sluiten.

Als een militair optreden tegen Iran ooit echt zou worden overwogen, zou Straw met de rug tegen de muur staan en toch moeten aftreden.

Straw was goede maatjes met zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice. Ze bezochten onlangs elkaars geboortestreken. Rice had ,,geen betere collega'' dan Straw, zei haar woordvoerder gisteren nadat Rice met Straw had gebeld.

Straw stamt uit een links nest met vijf kinderen en een alleenstaande moeder. Zelf was hij aanvankelijk ook een ,,rooie rakker''. Hij werd adviseur van minister van Sociale Zaken Barbara Castle in 1974 en nam vijf jaar later haar parlementszetel over - het jaar dat Labour van de macht werd gestoten. Tijdens de 18 lange jaren op de oppositiebanken begon Straw zijn tocht naar het ideologische centrum.

Als Blairs schaduwminister voor Binnenlandse Zaken verdedigde hij een strenge aanpak van misdadigers. De burgers, zei Straw, willen dat recht en orde worden gerespecteerd. Toen zijn 17-jarige zoon werd betrapt op drugsverkoop aan een journalist, bracht Straw hem persoonlijk naar het politiecommissariaat - iets wat hem veel sympathie opleverde.


DS, 06-05-2006 (esn)

Barst
8th May 2006, 01:27
Labour komt in opstand tegen Blair


Het is crisis in de Britse Labourpartij: rebellen dreigen in te grijpen als leider Blair niet met een vervroegde vertrekdatum over de brug komt, en ook beoogd opvolger Brown zelf wordt ongeduldig.


In een interview met een Britse tv-zender eiste Gordon Brown gisteren dat de kiezer helderheid krijgt over de komst van een nieuwe leider. Premier en Labourleider Tony Blair kan het signaal van de kiezers niet negeren, zei Brown, minister van financiën en kroonprins.

Vorige week verloor de regeringspartij meer dan 300 raadszetels bij de Engelse gemeenteraadsverkiezingen, terwijl de Conservatieven er 300 bij kregen. Blair reageerde door op sleutelposities in zijn kabinet ministers te vervangen door zijn getrouwen, kennelijk zonder overleg met Brown, en zonder enige toespeling op zijn eigen vertrek. Tussen Brown en Blair, wiens termijn officieel in 2009 afloopt, bestaat al langere tijd frictie, die zich steeds meer toespitst op de vraag wanneer Brown nu eindelijk de fakkel van de premier mag overnemen.

Sinds dit weekend circuleert binnen de Labourfractie in het Lagerhuis een brief met een oproep aan Blair om voortijdig te vertrekken. Een bron in de fractie zei dat de brief openbaar wordt als Blair bij zijn voornemen blijft om zijn termijn helemaal uit te zitten. „De brief kan elk moment op de post worden gedaan.’’ De anonieme woordvoerder van de opstandelingen dreigde met ’een versnelde procedure’. Anderen namen het woord ’burgeroorlog’ in de mond.

In de brief is sprake van een tijdschema, aldus de Independent on Sunday die bekend is met de inhoud. Er zouden 50 handtekeningen onder de brief staan. Er zijn officieel zeventig handtekeningen nodig om een uitdager van Blair te steunen.

Een van de slachtoffers van Blairs herschikking van het kabinet is Jack Straw van buitenlandse zaken, volgens zijn medestanders omdat de VS klachten hadden: President Bush zou woedend zijn geweest, toen Straw het inzetten van kernwapens tegen Iran ’gestoord’ noemde. Blair had hem al vaker gewaarschuwd niet meer te zeggen dat gewapend ingrijpen tegen Iran ’onvoorstelbaar’ was, omdat Blair en Bush alle opties open willen houden.


Trouw, 08-05-2006