PDA

Bekijk de volledige versie : Karel Appel overleden


Barst
4th May 2006, 21:21
Karel Appel overleden


(Belga) De beroemde Nederlandse schilder (Christiaan) Karel Appel is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Rudi Fuchs, ex-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, donderdag gezegd.


De kunstenaar, boegbeeld van de naoorlogse Cobrabeweging (acroniem van Copenhagen, Brussel, Amsterdam) overleed in de Zwitserse stad Zürich, waar hij woonde. Andere bekende leden van Cobra, de "naiëve" beweging die op 8 november 1948 in Parijs boven de doopvont gehouden, waren de Deen Asger Jorn, de Nederlanders Constant en Corneille en de Belgen Dotremont, Cobbaert en (vanaf 1949) Alechinsky. Beroemde werken van Appel zijn onder andere de Vrijheidsschreeuw (1948) en Vragende Kinderen (1949). Appel leed onder meer aan een hartkwaal.


Snelnieuws DS, 04-05-2006 (svr) BELGA

Barst
5th May 2006, 02:53
Schilder Karel Appel (85) overleden


Karel Appel, een van de beroemdste hedendaagse Nederlandse schilders, is overleden. Hij is 85 jaar geworden. Appel stierf woensdag in de Zwitserse stad Zürich, waar hij woonde. Hij leed onder meer aan een hartkwaal. Tot ver na zijn tachtigste bleef hij actief. Rudi Fuchs stelde in 2004 nog een expositie van recent werk samen voor museum Bozar in Brussel, dramatisch van karakter en in felle kleuren.


Zijn huidige roem staat in schril contrast met zijn jonge jaren als kunstenaar. Kapperszoon Christiaan Karel Appel was eind jaren veertig een van de oprichters van de fameuze Cobra-groep, naast onder meer Constant en Lucebert. De groep kreeg in 1950 een expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De naïeve expressionistische werken werden bijzonder slecht ontvangen. In diezelfde periode maakte Appel voor de kantine van het Amsterdamse stadhuis het doek ’Vragende kinderen’, dat lange tijd werd bedekt omdat de ambtenaren het wreed en gewelddadig vonden.

Internationaal brak hij in 1953 door op de biënnale van Sao Paulo. Daarna had hij solotentoonstellingen in Parijs en New York en in 1968 uiteindelijk ook in Nederland. In 1990 had hij ateliers in New York, Connecticut, Monaco en Toscane. In 1997 schatte het blad Quote zijn vermogen op 65 miljoen gulden.

Rudi Fuchs, oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam en vriend van Appel, bezocht de schilder een maand geleden nog in Zürich. Appel was verzwakt vertelde Fuchs gisteravond in Nova, en maakte alleen nog kleine tekeningen. Fuchs noemde Appel „de belangrijkste naoorlogse kunstschilder, zonder enige twijfel, die van meet af aan de échte concurrentie opzocht in het buitenland.”


Trouw, 05-05-2006