PDA

Bekijk de volledige versie : Minder kinderarbeid


Pieterjan
4th May 2006, 18:32
Voor het eerst minder kinderarbeid

ILO waarschuwt voor meer kinderarbeid na tsunami en aardbeving
Externe links bij dit artikel

Rapport ILO downloaden (PDF) (http://www.ilo.org/public/english/standards/relm/ilc/ilc95/pdf/rep-i-b.pdf)

BANGKOK - Voor het eerst is er wereldwijd minder kinderarbeid, zo blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. De organisatie waarschuwt wel dat er sinds de tsunami van december 2004, die vooral Thailand, Indonesië, India en Sri Lanka trof, en de aardbeving in Noord-Pakistan van oktober 2005 meer kinderen in het arbeidsproces worden ingezet dan voorheen. Ook het voortdurende geweld in Afghanistan, Nepal en Sri Lanka leidt tot meer kinderarbeid.
In 2004 waren wereldwijd zowat 218 miljoen kinderen tussen 5 en 17 aan de slag. Dat is 11 procent minder dan in 2004. De daling was het grootst in Latijns-Amerika. Goed nieuws ook is dat het aantal kinderen dat een gevaarlijk beroep uitoefent, met 26 procent daalde.

Dat stemt de ILO optimistisch: als de daling in dit tempo blijft voortzetten, kunnen de ergste vormen van kindermisbruik binnen tien jaar de wereld worden uitgeholpen.

Procentueel moeten in Afrika de meeste kinderen werken: 26 procent van alle kinderen tussen 5 en 14 hebben er een baan. In absolute cijfers zijn in Azië de meeste kinderen aan het werk: 122 miljoen tussen 5 tot 14 jaar. Dat is wel ongeveer vijf miljoen minder dan in 2000.

Natuurrampen

Door de recente natuurrampen en het voortdurende geweld in een aantal landen kan de daling in Azië volledig teniet worden gedaan, waarschuwde ILO-deskundige Panudda Boonpala. Er zijn nog geen zeer recente gegevens over kinderarbeid voorhanden, maar de tsunami kostte in twaalf landen minstens 216.000 mensen het leven, van wie driekwart in het Indonesische Atjeh. Zeker 35.000 kinderen in Atjeh werden wees, wat de kans dat zij op heel jonge leeftijd moeten gaan werken, heel veel groter heeft gemaakt.

De ILO wijst er op dat kinderarbeid mee wordt veroorzaakt door een plotselinge inkomstendaling in gezinnen en gemeenschappen, zoals in de toeristen- en vissersdorpen die door de tsunami werden getroffen.

Maatregelen

De organisatie beveelt maatregelen op het hoogste politieke niveau aan. Er moet meer aandacht komen voor armoedebestrijding, onderwijs en kwetsbare groepen zoals minderheden, migranten en kinderen die getroffen worden door natuurrampen en politieke crises.

llc

bron: destandaard.be