PDA

Bekijk de volledige versie : Studenten willen hun docenten beoordelen


Barst
4th May 2006, 01:18
Studenten willen hun docenten beoordelen


Laat alle docenten van hogescholen en universiteiten verplicht door de studenten evalueren. Dat vraagt de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS).


OP het VVS-congres zaterdag in Leuven stelde de studentenkoepel haar programma op. Daarin vraagt ze niet alleen de oprichting van een onafhankelijk orgaan voor studieadvies (DS 27 april).

De studenten pleiten ook voor een verplichte docenten-evaluatie, met sanctionerende gevolgen. Nu al worden in sommige hogescholen en universiteiten de docenten door hun studenten beoordeeld. Maar een verplichting is dat niet, en de gevolgen wegen evenmin zwaar.

De VVS wil dat de overheid daar verder in gaat. Ze wil dat iedereen die in het hoger onderwijs lesgeeft, aan een evaluatie door de studenten wordt onderworpen. Als de docent niet blijkt te voldoen, dan moeten daar sancties op volgen, vindt VVS. ,,Dat kan bijvoorbeeld een verbetercursus zijn'', zegt stafmedewerker Geert Noppe. ,,Want we willen de mensen niet zomaar afschrijven. Docenten verdienen een tweede kans.''

En als het goed is, dan mag dat ook worden gezegd. ,,Docenten met een positieve evaluatie zouden een beloning moeten krijgen, bijvoorbeeld bij hun benoeming.''

In de voorstellen voor een strengere waakhond zit ook het plan om de docenten sowieso op cursus te sturen. De VVS denkt dat een pedagogisch-didactische opleiding de kwaliteit van de lessen ten goede komt.

Het thema van het VVS-congres was het vermijden van drop-out: vermijden dat mensen door een verkeerde studiekeuze het einde van de studies niet halen.

Daar stelt de studentenkoepel een verplichte oriënteringsproef tegenover. Iedere 18-jarige moet verplicht een test afleggen om te kijken wat zijn mogelijkheden zijn. Het resultaat ervan is niet bindend. Daarnaast stellen de studenten een specifieke excursietest voor. Die laat de potentiële studenten voelen of de studierichting voldoet aan de verwachtingen.

In de discussie over de juiste oriëntering betrekken de studenten ook het secundair onderwijs. Ze pleiten voor een uitstel van de keuze tussen ASO, TSO, BSO en KSO.

www.vvs.ac


Weblog DS, 04-05-2006 (Pieter Lesaffer)