PDA

Bekijk de volledige versie : BBC-verslaggeving over Israëlisch-Palestijns conflict "incompleet"


Barst
4th May 2006, 00:14
BBC-verslaggeving over Israëlisch-Palestijns conflict "incompleet"


De BBC-verslaggeving over het Israëlisch-Palestijns conflict geeft niet consequent een volledig en fair verslag van het conflict. In sommige opzichten is de verslaggeving "incompleet" en hierdoor "misleidend". Dat stelt een onafhankelijk verslag dat de raad van bestuur van de BBC had aangevraagd.


Tekortkomingen

In oktober 2005 stelde de raad van bestuur een onafhankelijk panel samen om "de onpartijdigheid van het BBC-nieuws en de verslaggeving van het huidig beloop van het Israëlisch-Palestijns conflict te onderzoeken met een specifieke aandacht voor accuraatheid, eerlijkheid, context, evenwicht en vooroordelen".

Volgens de resultaten van het onderzoek zijn er duidelijke tekortkomingen. Dit zijn vooral hiaten in de verslaggeving, de analyse, de context en het perspectief en in het consistent aanhouden van de eigen editoriale standaarden. Het rapport stelt dat de grootste tekortkomingen liggen in de afwezigheid van historische achtergrond en in het gebrekkig voorzien van context. Het rapport stelt dat de BBC-verslaggeving niet consequent een volledig en fair verslag van het conflict geeft en eerder een incompleet en hierdoor misleidend beeld schetst.


Dispariteit

Ook de moeilijkheden die de Palestijnen ondervinden in hun dagelijks leven, komen volgens het panel te weinig aan bod. Het rapport vindt dat de BBC er niet in slaagt de dispariteit in de dagelijkse beleving van Israëli's en Palestijnen te verslaan. Hiermee duidt men op het feit dat de Israëli's de controle bezitten en de Palestijnen onder bezetting leven. Als de BBC-verslaggeving ergens wil in slagen, moet het volgens het rapport in de juiste overbrenging van die discrepantie zijn. Toch is er volgens het rapport geen sprake van systematische of opzettelijke "bias" in de verslaggeving.


Weblog HLN, 03/05/06 21u00