PDA

Bekijk de volledige versie : "Nultolerantie voor mislukking leerplichtonderwijs"


stief
1st May 2006, 14:26
Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) pleit voor de invoering van een voltijdse leerplicht tussen zestien en achttien jaar in plaats van de huidige deeltijdse leerplicht. Dat moet ervoor zorgen dat meer scholieren binnen dat type onderwijs tijdens hun schoolloopbaan werkervaring opdoen en zodoende meer kans maken op een job. Vandenbroucke hing een groot deel van zijn 1 mei-toespraak in Leuven op aan de resultaten van een VDAB-studie van begin vorige week. Daaruit bleek dat bijna één op drie van de jongeren die het secundair onderwijs verlaten zonder diploma, een jaar later nog werkloos is. Wie geen diploma haalt, maar deeltijds onderwijs kon combineren met werkervaring, heeft iets meer kans werk te vinden.

Leer- en werkervaringsplicht

Wie op zijn achttiende of negentiende werkervaring noch diploma heeft, staat er niet goed voor. "Dat mogen we niet laten gebeuren", vindt Vandenbroucke. Daarom pleit hij voor de invoering van een voltijdse "leer- en werkervaringplicht" tussen zestien en achttien jaar in plaats van de huidige deeltijdse leerplicht. Hij wil op korte termijn met een decreet daarover naar het parlement stappen. "Twee dagen op de schoolbanken en drie dagen thuis zitten, heeft geen enkele zin; laat staan twee dagen spijbelen en drie dagen thuis zitten", verdedigde de minister zijn pleidooi. "Ik wil een politiek van zero-tolerantie voor mislukking in het leerplichtonderwijs. We moeten investeren in succes voor alle jonge mensen", zei hij nog.

Lat niet lager

Hij brak ook een lans voor een bondgenootschap tussen het onderwijs en de samenleving, de welzijnsector en het bedrijfsleven. Zonder stageplaatsen en werkervaringsplaatsen zal een voltijdse leer- en werkervaringplicht tussen zestien en achttien immers onmogelijk zijn, aldus Vandenbroucke. Investeren in succes vergt in het hoger onderwijs een andere mentaliteit en een andere aanpak. Hij benadrukte daarbij de nood aan studiekeuzebegeleiding en studieoriëntering. Hij wees er ook op dat investeren in succes niet gelijk staat met een "recht om te slagen". "De lat mag niet lager komen te liggen, niet aan de hogescholen, niet aan de universiteiten. Gelijke kansen op middelmatigheid zijn geen gelijke kansen. We moeten méér jongeren over een lat krijgen die hoog blijft liggen", luidde het.

Jelle thijs
8th May 2006, 16:32
Ik ben helemaal accoord met de idee van Frank Vandenbroucke.
In deze maatschappij moet je een hoge kwalificatie hebben wil je aan werk geraken, dus is het niet meer dan normaal dat de minister de 16 tot 18 jarigen zoveel mogelijk kansen wil geven.