Bekijk de volledige versie : Voor alle verongelijkten
Barst
31st December 2004, 05:38
Studenten mogen naar Raad voor Examen-betwistingen
Alle opleidingen van het hoger onderwijs worden op basis van een visitatierapport gewogen. Wie te licht wordt bevonden, moet de boeken dichtdoen. Ook de nieuwe opleidingen moeten het fiat van het Nederlands-Vlaams accrediteringsorgaan krijgen, vooraleer ze mogen opgericht worden.
Studenten kunnen met klachten over mogelijke onregelmatigheden over examens in het hoger onderwijs naar de Raad voor Examenbetwistingen stappen. Het nieuwe administratieve rechtscollege werkt snel, zodat de student niet nodeloos een jaar bist.
31/12/2004
©Copyright De Standaard
Barst
24th January 2005, 15:13
Studentenrechtbank gaat van start - Apart rechtscollege voor examenbetwistingen
BRUSSEL - Studenten krijgen hun eigen Raad van State. Want vanaf nu bestaat er een apart rechtscollege voor examenbetwistingen. Dat velt zijn oordelen onafhankelijk van de hogeschool of universiteit.
DE raad voor examenbetwistingen moet voorkomen dat twisten over een examen de student maandenlang blijven achtervolgen. Studenten kunnen vanaf nu een verzoekschrift indienen als hun hogeschool of universiteit de betwisting meer dan vijftien dagen laat aanslepen. Dat moet de instellingen stimuleren om vaart te zetten achter de beslechting van examentwisten.
Ook als de procedure binnen de hogeschool of universiteit wel op tijd wordt afgerond, en de student het niet eens is met de eindbeslissing, kan hij naar de raad voor examenbetwistingen stappen. Die vraagt het dossier bij de instelling op en velt snel een oordeel.
De raad voor examenbetwistingen is een ,,onderwijseigen administratief rechtsollege'', dat tot het departement Onderwijs behoort. De oprichting ervan is nog een initiatief van de vorige minister van Onderwijs, Marleen Vanderpoorten (VLD).
Voorlopig blijft de procedure bij de nieuwe raad beperkt tot geschillen die rechtstreeks met de examens te maken hebben. Het zal dan vooral gaan om studenten die vinden dat ze onterecht gebuisd worden. In de toekomst is het niet uitgesloten dat de bevoegdheden worden uitgebreid tot andere aspecten van het hoger onderwijs.
Het nieuwe rechtscollege moet vermijden dat studenten hun examenbeoordeling via een lange procedure bij de Raad van State aanvechten. Eind vorig jaar was dat nog het geval met de Antwerpse rechtenstudente Maria-Teresa Ingrosso (DS 2 december 2004) . Zij kreeg gelijk van de Raad van State dat de 7 op 20 die ze kreeg te vaag was geargumenteerd. Een dergelijke zaak kan vanaf nu voor de raad voor examenbetwistingen.
Studenten kunnen zich bij de procedure door een advocaat laten bijstaan.
Raad voor examenbetwistingen Departement Onderwijs Administratie Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek Hendrik Consciencegebouw 7A Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel
24/01/2005 (pl)
©Copyright De Standaard
Davy V.H.
24th January 2005, 16:06
Wat voor nut heeft dit met een mondeling examen? Controle nadien is erg pover... :confused:
wim leenaerts
24th January 2005, 18:53
[QUOTE=Davy V.H.]Wat voor nut heeft dit met een mondeling examen? Controle nadien is erg pover... :confused:[/QUOTE]
getuigen vragen hé, getuigen vragen...
Wouter
24th January 2005, 19:37
[QUOTE=wim leenaerts]getuigen vragen...[/QUOTE]
Advocaat gewapend met videocamera :d
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.