PDA

Bekijk de volledige versie : Arcelor bereid bod in cash van Mittal te onderzoeken


stief
28th April 2006, 17:41
Arcelor is bereid een overnamebod van Mittal Steel te onderzoeken als dit bod volledig in cash is. Dat verklaarde Arcelors topman, Joseph Kinsch, vrijdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de Europese staalgroep in Luxemburg.
,,Wij weigeren niet elke vorm van dialoog met Mittal. Als Mittal Steel een volledig bod in contanten zou uitbrengen, zal de raad van bestuur samengeroepen worden om dit bod te heronderzoeken'', verklaarde Kinsch, die met 77 procent van de stemmen werd herkozen als voorzitter.

Mittal Steel, de grootste staalgroep ter wereld, maakte eind januari bekend een overnamebod te willen uitbrengen van 18,6 miljard euro, in aandelen en cash. De fusiegroep Arcelor, ’s werelds nummer twee, verwierp dit bod vrijwel meteen als vijandig. Directeur-generaal Guy Dollé en voorzitter Kinsch herhaalden vrijdag tijdens hun toespraken dat de uiteindelijke beslissing over het openbaar overnamebod toekomt aan de aandeelhouders.

De zowat 300 aanwezige aandeelhouders, die 35,5 procent van het kapitaal vertegenwoordigden, keurden met 96,9 procent de betaling goed van een brutodividend van 1,85 euro per aandeel.
VMJ

Anke_Fleerakkers
9th May 2006, 21:05
InBev betreurt in een mededeling de oproep van Horeca Leuven aan cafébazen om van 1 tot 15 juni in hun cafés ook pilsbieren in flesjes aan te bieden en dit tegen een prijs die 30 procent lager ligt in vergelijking met bier uit vaten. Volgens de brouwerij is het zelf immers geenszins verantwoordelijk voor het grote prijsverschil tussen de twee verpakkingsvormen. De oproep van Horeca Leuven is een protestactie tegen de beslissing van InBev om op 15 mei de prijs van bier in vaten met 3 procent te doen stijgen. Ook in september vorig jaar verhoogde InBev de bierprijs al met 3 procent. Met de actie wil Horeca vooral ook wijzen op "het totaal gebrek aan logica in de prijszetting".

Door de nieuwe prijsverhoging dient de cafébaas aan InBev voor het bier in een vat ongeveer 2 euro per liter te betalen, terwijl datzelfde bier gebotteld in een flesje in een warenhuis slechts 1 euro per liter kost. InBev wijst vooreerst op de prijzenstrategie van grootwarenhuizen voor wie de lage prijs van een bak bier een publiekslokker is. Tussen de brouwerij en horeca zijn er bovendien twee tussenstappen meer (bierhandelaar en caféuitbater) dan tussen brouwerij en distributie zodat de eindprijs in de horeca hoger ligt. Doordat de grootste supermarkt vijf keer meer bier verkoopt dan de grootste bierhandelaar kent de brouwerij aan supermarkten ook hogere kortingen toe.

09/05/2006