PDA

Bekijk de volledige versie : Coalition of the Willing blijkbaar alleen bij oorlog...


Barst
31st December 2004, 03:41
Kritiek op ,,onverschilligheid'' Bush


WASHINGTON/CRAWFORD (washington post, ap, reuters) - De Verenigde Staten nemen de leiding op van een groep landen die het voortouw zullen nemen in de hulpverlening. Tot de coalitie behoren India, Japan en Australië. De VS geven zelf in een eerste fase 35 miljoen dollar, zei president George Bush.


De VS sturen naast geld ook zeven waterzuiveringsschepen, een ziekenhuisschip, een vliegdekschip, vrachtvliegtuigen, militairen en gezondheidswerkers die het uitbreken van epidemiën moeten helpen voorkomen. Dat is maar het begin, zei de president. ,,Er volgt meer hulp, wanneer we een duidelijk beeld hebben van de noden.''

Aanvankelijk hadden de VS slechts 15 miljoen dollar toegezegd. Op dat vrij lage bedrag was heel wat kritiek gekomen, onder meer van Jan Egeland, de coördinator voor Noodhulp van de Verenigde Naties, die later zijn woorden terugtrok.

Overigens was Egelands opmerking bestemd voor alle rijke landen, waarvan de meeste minder dan 1 procent van hun bruto binnenlands product aan ontwikkelingssamenwerking geven. Volgens de Oeso, de organisatie van de rijkste landen, geven de VS met 0,14 procent het minst en Noorwegen met 0,92 procent het meest.

President Bush zelf werd in eigen land verweten dat hij zijn vakantie op zijn ranch in Crawford, Texas, niet onderbrak om zijn medeleven met de slachtoffers te betuigen. De verhoging van de Amerikaanse financiële bijdrage tot 35 miljoen kon de binnenlandse kritiek niet doen verstommen. ,,In Irak geven we elke dag 35 miljoen dollar uit nog voor het ontbijt'', zei de Democratische senator Patrick Leahy.

Critici merken ook op dat de Amerikaanse hulp aanzienlijk lager ligt dan bij vorige rampen. De bijdrage voor Zuidoost-Azië van de Verenigde Staten valt in het niet tegenover die van kleinere landen als Spanje (68 miljoen dollar), Japan (30 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (29 miljoen), Australië (27,6 miljoen), Duitsland (27 miljoen) en Frankrijk (20,5 miljoen).

Leslie Gelb, de oud-voorzitter van de toonaangevende Council on Foreign Relations, merkte op dat de ramp zich voordeed in een tijd van groot ongenoegen, vooral in moslimlanden als Indonesië, over het Amerikaanse optreden in Irak. Hij vindt dat de VS een kans hebben gemist om ,,de wereld te tonen dat we ook veel goeds doen''.

President Bush zei wel dat hij bereid is om het voorstel van de Duitse kanselier Gerhard Schröder te bestuderen om Indonesië en Somalië uitstel van terugbetaling van hun schulden te verlenen. De Franse president Jacques Chirac steunt het voorstel en ook de Italiaanse premier Silvio Berlusconi reageerde enthousiast. De president wil samen met Japan, Australië en India de basis leggen voor de economische heropbouw van de regio. De coalitiepartners zijn landen uit de regio, wat logisch is, specifieerde minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Overigens zijn andere landen welkom, zei Bush.


31/12/2004, ©Copyright De Standaard

[SIZE=3][FONT=Trebuchet MS][n.v.d.r. Nederland alleen al besloot gisteren om €25.000.000 te 'doneren' (omgerekend om en bij de $34 miljoen!)] [/FONT][/SIZE]