PDA

Bekijk de volledige versie : Opschorting Europese steun Palestijnen onder kritiek


Barst
26th April 2006, 23:20
De Keyser kapittelt Europese Unie over steun Palestina


De Belgische, socialistische europarlementariër Véronique De Keyser heeft woensdag in het Europees Parlement (EP) in scherpe bewoordingen haar verbijstering over het opschorten van de financiële hulp aan de Palestijnse autoriteit geformuleerd. "Welk spel spelen we hier, aldus De Keyzer, want Palestina staat aan de rand van de burgeroorlog? Willen we het land soms in het zog van Iran brengen?"


Debat

Pas in laatste instantie besliste het Europees Parlement om een debat over de financiering van de Palestijnse autoriteit in te lassen. De rechtstreekse steun van de Unie is sinds begin april opgeschort, omdat de Hamasregering weigert Israël te erkennen, de basisprincipes van het vredesplan niet onderschrijft en het gebruik van geweld niet afzweert.

Zowel het Oostenrijkse voorzitterschap als EU-Commissaris Benita Ferrero-Waldner verdedigden het opschorten van de rechtstreekse steun, maar voegden er aan toe dat de Palestijnse bevolking hier niet mag onder lijden. De humanitaire hulp wordt bijgevolg niet gestopt, aldus de woordvoerders van de Unie. Ferrero-Waldner onderstreepte verder dat de Unie de Palestijnen in 2006 al vijf keer zoveel toestopte als een jaar terug.


Scherp

Desondanks haalde De Keyzer bijzonder scherp uit. "Waarom moet dat nu gebeuren?" zo vroeg ze. Ze vond het onverantwoord dat men de Hamasregering het mes op de keel zette en de tijd niet gaf. "Onze politiek in het Midden-Oosten, zo stelde ze, plakt als een kauwgom aan het Amerikaans beleid."

Op die laatste bedenking gaf de Commissie noch het voorzitterschap enig commentaar. Ferrero-Waldner wou wel kwijt, waarom die beslissing nu werd genomen. Omwille van de principes. "Er zijn beginselen, zo zei ze, waar je niet mee kan schipperen." Opmerkelijk was wel dat de Commissaris heel expliciet naar president Mahmoed Abbas verwees. In omfloerste termen suggereerde ze dat een deel van de toekomstige steun van de Unie in de toekomst op de rekening van de president gestort kan worden.


Weblog HLN, 26/04/06 21u05