PDA

Bekijk de volledige versie : Scholingsniveau Belgische bevolking stijgt


Barst
25th April 2006, 02:32
Scholingsniveau Belgische bevolking stijgt


Een steeds groter deel van de Belgische bevolking bezit een diploma hoger onderwijs. Dat is een van de conclusies die men kan trekken uit de opeenvolgende Enquêtes naar de Arbeidskrachten van de Afdeling Statistiek van de FOD Economie.


Tussen 1994 en 2004 is het percentage mensen met een diploma hoger onderwijs (van het korte of het lange type) gestegen van 17,2% tot 23,1%. Het aandeel mensen met een diploma hoger secundair onderwijs nam toe van 26,0% tot 31,4%. Het aandeel personen zonder diploma of met een diploma van het lager onderwijs of het lager secundair onderwijs is in dezelfde periode dan weer gevoelig gedaald, namelijk van 56,9% naar 45,6%.

Vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt verhoudingsgewijs veel mensen met een hoger diploma. Bijna één derde (30,9%) behaalde een diploma na hogere studies. Het Vlaams Gewest (22,9%) en het Waals Gewest (21,1%) tellen ongeveer evenveel hooggeschoolden.

Nog een vaststelling: hoewel tegenwoordig meer vrouwen dan mannen een hoger diploma behalen, is het huidig gemiddeld opleidingsniveau van vrouwen nog steeds lager dan dat van mannen, behalve in het Waals Gewest waar 21,4% van de vrouwen van 15 jaar en ouder een diploma hoger onderwijs heeft, tegen 20,7% bij de mannen van minstens 15 jaar.


http://statbel.fgov.be/figures/d33_nl.asp#1bis