PDA

Bekijk de volledige versie : Bulgarije dubieus toekomstig E.U.-lid...


Barst
22nd April 2006, 02:26
Nepotisme en chaos in Bulgarije


Juridische hervormingen in Bulgarije verlopen chaotisch en voldoen niet aan standaarden van de Europese Unie. Dit stelt een intern EU-rapport, minder dan negen maanden voordat Bulgarije wil toetreden tot de EU.


Volgens de Duitse rechter Susette Schuster die het rapport opstelde, is er sprake van nepotisme bij de benoeming van rechters en zijn wetten van slechte kwaliteit. Bovendien bestaat grote verwarring over de hervormingsstrategie en vraagt de rechter zich af of „de regering de hervorming wel serieus neemt.”

„Bij de implementatie van hervormingen ontbreken structuur en visie. Er is totaal geen begrip voor de juridische normen en waarden die de EU-landen delen,” stelt het rapport onverbloemd vast.

In de International Herald Tribune stelt Schuster niettemin dat ze het „zeer onwaarschijnlijk acht”, dat de EU toetreding van Bulgarije zal uitstellen. Alle lidstaten moeten instemmen met zo’n voorstel.

Een recent onderzoek door het Centrum voor Liberale Strategieën in Sofia nuanceert de zware kritiek van Schuster. De studie erkent de zwakke aspecten van het juridisch systeem en stelt dat veranderingen soms chaotisch verlopen.

Maar volgens hoofdonderzoeker Daniel Smilov „verschillen de systemen van EU-landen en dat van Bulgarije niet veel van elkaar.”

„Specifieke gebieden, zoals georganiseerde misdaad en corruptie, verdienen alle aandacht, maar over het algemeen verlopen rechtszaken goed en efficiënt. Er zijn geen onoverkomelijke problemen en de bestaande knelpunten vormen geen gevaar voor het dagelijks leven.”

Smilov concludeert dat „er inderdaad belangrijke veranderingen plaats moeten vinden, maar dat maakt Bulgarije niet ongeschikt voor EU-lidmaatschap.”


Trouw, 22-04-2006

Barst
16th May 2006, 01:23
Roemenië en Bulgarije / Aan EU-normen voldoen ze nog lang niet


De Europese Commissie rapporteert vandaag over de vorderingen van Roemenië en Bulgarije op hun weg naar de EU. Duidelijke problemen zijn de corruptie en de rechtspraak. Ook op andere terreinen, zoals het milieu, liggen ze nog ver achterop.


Het station van Copsa Mica is weinig meer dan een spoorwegemplacement vol goederentreinen. Daarachter staat de twee fabrieken die het leven én de gezondheid van Copsa Mica’s inwoners sinds decennia bepalen. Om het complex hangt de geur van kolengruis.

Rechts tekent het vervallen Carbosin pikzwart af tegen de hemel. Tot aan de sluiting in 1993 was de wijde omgeving van Carbosin, dat koolzwart produceerde, net zo zwart als het bedrijf zelf. Links staat de lood- en zinksmelterij Sometra. De vervuiling daarvan is minder zichtbaar, maar Sometra, inmiddels eigendom van een Griekse investeerder, zorgt voor de zwaarste milieuproblemen in Copsa Mica.

De nieuwe eigenaar heeft weliswaar enkele milieumaatregelen genomen, maar aan de EU-normen voldoet Sometra nog lang niet. Het bedrijf stoot lood, zink en cadnium uit, en jaarlijks krijgen tientallen mensen in de omgeving acute loodvergiftiging. Pasgeboren baby’s hebben al lood in het bloed en schoolkinderen zijn te klein en hebben leerachterstanden.

Copsa Mica is berucht, maar Roemenië telt tal van vergelijkbare fabrieken. Slechts een handvol bedrijven heeft sinds 1990 in milieumaatregelen geïnvesteerd. Dat de vervuiling toch minder is dan vroeger, komt vooral omdat veel verouderde bedrijven zijn dichtgegaan. Daardoor verbeterde bijvoorbeeld ook in Boekarest de luchtkwaliteit de laatste jaren enigszins. Maar nog steeds is de situatie in de Roemeense hoofdstad slecht – onder meer vanwege het verkeer, dat ten dele nog op loodhoudende benzine rijdt.

Roemeense ambtenaren zullen niet snel volmondig toegeven dat Roemenië bij lange na niet kan voldoen aan EU-milieunormen. ,,De luchtkwaliteit in Boekarest is goed, beter dan in andere Europese hoofdsteden”, beweert Carmen Stupara, directeur van het regionale centrum voor bescherming van het milieu in Boekarest.

Maar Roemenië heeft niet voor niets tot 2015 bedongen om op milieugebied de zaken op orde te krijgen. Klaus Rehda, namens de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt verbonden als adviseur aan het regionale centrum voor milieubescherming, heeft zelfs twijfels over de haalbaarheid van die termijn. ,,Roemenen zelf geneigd zijn de zaken veel rooskleuriger te zien dan ze in werkelijkheid zijn. Wettelijk lijkt alles prachtig in orde, maar om de richtlijnen in praktijk om te zetten, vergt nog enorme inspanningen”, zegt hij.

De Roemenen rekenen jaarlijks op 400 tot 500 miljoen euro steun vanuit de EU. Dat geld wordt, zegt Rehda, het drukmiddel om ook na de Roemeense toetreding tot de EU concrete milieumaatregelen af te dwingen. ,,Maar het zal, ook vanwege de corruptie onder controlerende ambtenaren, heel moeilijk worden om bedrijven tot echte maatregelen te dwingen”, vreest hij.

Druk vanuit de bevolking is er nauwelijks. De Roemeense milieubeweging is klein en onmachtig. Voor veel mensen staat behoud van hun baan voorop, en milieumaatregelen gaan vaak gepaard met vernieuwing van de productie en dus met ontslagen.

Dat geldt ook voor Copsa Mica, waar zo’n al met al 10.000 mensen de afgelopen dertien jaar hun baan verloren. Zestig procent van de bevolking is werkloos en alternatieven zijn er niet. De landbouw biedt geen uitweg. De loodvervuiling is zo hoog, dat agrarische producten niet verkocht mogen worden. Dus eten mensen die spullen zelf maar. Voor velen is de consumptie van hun eigen, met lood en cadnium vergiftigde producten de enige manier om te overleven.


Trouw, 16-05-2006