PDA

Bekijk de volledige versie : Hoge middenklasse verdient minder dan lage


Barst
20th April 2006, 17:01
Hoge middenklasse verdient minder dan lage


De Belgische hogere middenklasse loopt zoveel kortingen en subsidies mis, dat ze eigenlijk minder verdient dan haar collega’s uit lagere inkomensklassen. Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Trends.


De middenklassse is de klos van het sociale systeem, dat blijkt uit een onderzoek. De onderzoekers stelden vier fictieve gezinnen samen uit vier verschillende inkomensklassen.

Uit de resultaten blijkt dat het gezin met een jaarlijks inkomen van 39.797 euro een lager besteedbaar inkomen overhoudt dan het gezin met een jaarinkomen van 25.208 euro. De grootverdieners kunnen slechts 17.779 euro uitgeven, tegenover 18.135 voor het gemiddelde gezin.

Trends kwam tot die merkwaardige uitkomst door alle belastingen en bijdragen van het inkomen af te trekken en alle subsidies van de overheid er bij te tellen. Het gemiddelde gezin heeft bijvoorbeeld recht op studietoelagen en een hogere tussenkomst in de rusthuiskosten van hulpbehoevende ouders. Ze krijgen ook bijna dubbel zoveel premies voor kinderopvang.

Alles bij elkaar genomen blijkt iemand met een inkomen van 39.796 euro minder te verdienen dan iemand met een salaris van 25.207 euro. Uit onderzoek van de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) blijkt dat België er beter dan zijn buurlanden in slaagt om de inkomens te herverdelen. Dat blijkt dus enkele minder positieve bijwerkingen te hebben voor gezinnen die er een bovengemiddeld inkomen op nahouden.


Weblog DS, 20-04-2006 (sdg)