PDA

Bekijk de volledige versie : Cordon ook pragmatisch onder druk...


Barst
28th December 2004, 02:54
Vankrunkelsven blaast cordon om pragmatische reden op - Linkervleugel VLD neemt opmerkelijk standpunt in in debat cordon sanitaire


BRUSSEL - VLD-senator Patrik Vankrunkelsven wil dat zijn partij coalities met het Vlaams Belang niet langer uitsluit. ,,Anders is het wachten op een absolute meerderheid voor die partij'', zegt de links-liberaal. De discussie over het cordon sanitaire verdeelt de VLD ondertussen in drie kampen: principieel tegen een cordon, principieel voor en nu dus ook pragmatisch tegen een cordon.


DE strategie van het minste kwaad, noemt Vankrunkelsven het zelf. ,,Ik wil niet wachten tot het moment dat het Vlaams Belang niemand meer nodig heeft om aan de macht te komen. Liever dan met de democratische partijen samen richting afgrond te lopen, moeten we onze lokale afdelingen vrijlaten om na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 met die partij in zee te gaan of niet.''

Dat uitgerekend Vankrunkelsven die uitspraak doet, is opmerkelijk, want hij is mee het gezicht van de linkervleugel van de VLD. Die linkervleugel moest bij de VLD-voorzittersverkiezing nog lijdzaam toezien hoe het debat gedomineerd werd door de rechtse VLD'ers, Jean-Marie Dedecker en Hugo Coveliers op kop.

Die rechtervleugel pleit er onomwonden voor om het cordon op te geven, om ideologische redenen. Voor hen is het Vlaams Belang een potentiële partner om een rechts(er) beleid mee te voeren.

,,Ik wil de trein laten afbuigen naar rechts. Want dat is de basishouding in Vlaanderen, helemaal in strijd met de linkse politiek van paars, de jongste vijf jaar'', verklaarde Dedecker na de voorzittersverkiezing ( DS 11 december ). Bij die verkiezingen kreeg Dedecker - die onder andere een VLD-ledenreferendum over het cordon sanitaire eiste - 38,3 procent van de stemmen.

Vankrunkelsven bindt nu ook de strijd aan met het cordon, zij om heel andere redenen dan de rechtervleugel. ,,Ik blijf me ideologisch afzetten tegen het Belang, in mijn eigen gemeente zal ik geen coalitie met hen sluiten. Maar we moeten durven zeggen dat het cordon niet gewerkt heeft en nooit zal werken. Ondertussen wordt het democratische spel tussen oppositie en meerderheid niet meer gespeeld, doordat we heel de oppositie aan het Vlaams Belang moeten laten'', zegt de senator.

,,Mijn pleidooi is niet enkel voor de VLD bestemd, ook anderen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. We kunnen deze hete aardappel niet naar elkaar blijven doorschuiven tot het te laat is. Het Vlaams Belang beleidsverantwoordelijkheid geven is de enige manier om hen electoraal te stoppen'', voegt hij daaraan toe.

Hij staat niet alleen met zijn standpunt, ook andere progressieve VLD'ers, zoals Vlaams Parlementslid Sven Gatz en staatssecretaris Vincent Van Quickenborne delen zijn mening, al was op voorhand geen gezamenlijk standpunt afgesproken.

VLD-woordvoerder Tom Ongena laat weten dat het VLD-standpunt intussen ongewijzigd blijft: ,,principieel geen samenwerking met het Vlaams Belang.'' ,,Wel is het zo dat VLD-voorzitter Bart Somers in de komende maanden hierover een interne discussie wil houden'', stelt Ongena.

,,Onder geen beding coalities met het Belang sluiten'' blijft ook de vaste overtuiging van de absolute top van de partij, premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht op kop. Verschillende kopstukken, zoals kamervoorzitter Herman De Croo, twijfelen er bovendien sterk aan dat het Belang mee in bad nemen automatisch betekent dat die partij daar verzwakt uitkomt.

Op de VLD-fractiedagen in september werd het cordon al uitgebreid besproken en besliste de partij het voort te zetten. Maar VLD-voorzitter Bart Somers staat onder sterke interne druk om het cordon toch op te blazen. Enerzijds is er de rechtervleugel, met Dedecker en zijn 38,3 procent van de VLD-stemmen. Anderzijds zijn er tal van lokale VLD-afdelingen die in 2006 de handen vrij willen hebben om eventuele coalities met het Belang te sluiten.

Dreigen om in zee te gaan met het Belang, kan trouwens een ultieme stok achter de deur zijn bij een onderhandeling over een burgemeesterssjerp.

Dat Vankrunkelsven - burgemeester van het Kempense Laakdal - het cordon nu openbaar afzweert, maakt het voor Somers alvast iets makkelijker een andere partijkoers in te slaan, mocht dat nodig zijn. Zijn linkerflank is afgedekt door de links-liberaal.

Maar Vankrunkelsvens demarche wordt niet op gejuich onthaald binnen de VLD. ,,We hebben het alweer over het Vlaams Belang. Het wordt tijd dat we het opnieuw over de VLD hebben, in plaats van over anderen'', klinkt het meermaals.


28/12/2004 Wouter Verschelden

©Copyright De Standaard