PDA

Bekijk de volledige versie : Washington Post wint vier Pulitzers


Barst
17th April 2006, 23:27
Washington Post wint vier Pulitzers


NEW YORK - De Washington Post heeft maandag vier Pulitzer-prijzen in de wacht gesleept. Daarmee deed de krant het beter dan de New York Times, die drie onderscheidingen kreeg. Drie Post-verslaggevers kregen samen de Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek, vanwege hun berichtgeving over het corruptieschandaal rond lobbyist Jack Abramov.


Orkaan Katrina drukte haar stempel op de uitreiking van de meest prestigieuze onderscheidingen in de Amerikaanse journalistiek. De kranten Times-Picayune uit New Orleans en The Sun Herald uit Mississippi werden gelauwerd voor de dienst die ze de Amerikaanse samenleving hebben bewezen met hun moedige berichtgeving over Katrina en haar nasleep. De Times-Picayune kreeg bovendien de Pulitzer voor ’breaking news’-verslaggeving over Katrina.

Post-journalist David Finkel won in de categorie ’uitlegjournalistiek’, met een artikel over de manier waarop de Amerikaanse regering poogt in Jemen een democratie te vestigen. Dana Priest van de Post kreeg een Pulitzer voor artikelen over geheime gevangenissen en de antiterreurcampagne van de Amerikaanse regering. De vierde onderscheiding van de Post, in de categorie recensies, ging naar modeverslaggeefster Robin Givhan.

De prijs in de categorie nationale berichtgeving ging naar James Risen en Eric Lichtblau van de Times voor hun verhalen over het afluisterprogramma van de regering van president George Bush en naar de redacties van de San Diego Union-Tribune en Copley News Service voor de onthulling dat politicus Randy ’Duke’ Cunningham smeergeld had aangenomen, waarna hij ontslag nam. De Pulitzer voor internationale berichtgeving werd gewonnen door Joseph Kahn en Jim Yardley van de Times, voor hun artikelen over het Chinese rechtssysteem. De derde Pulitzer voor de Times ging naar Nicholas D. Kristof voor zijn commentaren.


Weblog DS, 18-04-2006 (ht)