PDA

Bekijk de volledige versie : Geruchten over sluiting VW Vorst sterker


Barst
14th April 2006, 13:23
Geruchten over sluiting VW Vorst sterker


WOLFSBURG - De geruchten over een mogelijke sluiting van de Volkswagen-fabriek in Vorst zwellen weer aan. Vandaag bericht het Duitse zakenblad Focus dat VW-topman Wolfgang Bernhard eerder deze week een herstructureringsplan aan de raad van toezicht heeft voorgelegd, waarin sprake is van een sluiting van Vorst.


Volgens Focus stelde Bernhard het plan woensdag aan de raad van toezicht voor. De Duitse directie wilde vrijdag geen commentaar geven op het artikel. In Vorst werken zo’n 5.000 mensen. Ze maken er de nieuwe Golf.

Volgens het zakenblad zal de productie van Vorst naar Duitsland verhuizen. Begin dit jaar doken er al eens geruchten op over een mogelijke sluiting van Vorst. Zeker is dat de directie sleutelt aan een toekomstplan. De vraag is in hoeverre de fabrieken in het thuisland hierbij gespaard moeten worden ten koste van de rest. Nadelig voor Vorst zijn de verschillende stakingsacties de laatste jaren. In het voordeel speelt dan weer de toegenomen productiviteit in de Belgische fabriek.


Werkzekerheidsgarantie

Het plan van Bernhard omvat ook een belangrijk Duits luik. In de Duitse VW-fabrieken zouden de arbeiders bij gelijk loon 35 uur per week, in plaats van de huidige 28,8 uur, moeten werken. Het plan zou volgend jaar in verschillende fasen ingevoerd worden. Volgens Focus zijn door deze arbeidsduurverlenging en volgens de berekeningen van Bernhard meer dan 20.000 jobs in overtal. Dat komt overeen met een op de vijf VW-werknemers in Duitsland.

Er zouden geen naakte ontslagen vallen, maar de directie zou via vertrekvergoedingen en deeltijdse arbeid de sociale gevolgen willen neutraliseren. Het personeel dat aan de slag blijft, zou een werkzekerheidsgarantie krijgen. Focus bericht dat de fabriek in Wolfsburg, met 5.000 afvloeiingen, het meest getroffen zou zijn door de herstructurering.


Weblog DS, 14-04-2006 (hrt)

Frederickx
20th April 2006, 14:38
Volkswagen zou nu toch niet de bedoeling hebben om de VW-vestiging in Vorst te sluiten als onderdeel van het huidige grote herstructureringsplan. Dat blijkt uit een mededeling van premier Guy Verhofstadt na contact met de topman van het VW-concern.