PDA

Bekijk de volledige versie : 'The Godfather' opgepakt...


Barst
11th April 2006, 18:43
Peetvader Italiaanse maffia opgepakt


Bernardo Provenzano, de al 42 jaar voortvluchtige peetvader van de Italiaanse maffia, is opgepakt op Sicilië, in de regio van Corléone. Dat heeft het Italiaanse persagentschap Ansa vandaag bericht.


De nu 72-jarige Provenzano geldt als de ,,capo dei tutti capi'' van de Cosa Nostra en als spilfiguur van de internationale drugshandel en het witwassen van geld.

Provenzano werd de peetvader van de maffiafamilie na de arrestatie van Toto Riina in 1993, de man die de moord op de antimaffia-rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino beval. Provenzano werd in 1999 bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de bomaanslag in 1992 waarbij antimaffia-magistraat Paolo Borsellino en vijf bodyguards omkwamen.

Steun van politici en politie

Volgens maffiajager Pietro Grasso heeft Bernardo Provenzano jarenlang steun gekregen van politici, ondernemers en veiligheidsinstanties. Dat de man al sedert 1964 spoorloos is, kan enkel omdat hij steun geniet van politici, bedrijfsleiders en elementen binnen het politie-apparaat, meent Grasso, die evenwel nooit met namen op de proppen kwam. Maar onder andere Silvio Berlusconi werd al meerdere malen met de Cosa Nostra in verband gebracht.

In het geval Provenzano is het opmerkelijk hoe de man meermaals op het nippertje en ,,op mysterieuze wijze'' aan een arrestatie kon ontsnappen, telkens na een tip - vermoedelijk uit politiekringen.

DNA-test

Provenzano was een meester in vermommingen. Het grootste probleem van de speurders was echter dat de meest recente foto die ze van de peetvader hadden, dateert van 1959.

De politie heeft ondertussen al een DNA-test uitgevoerd om de identiteit van de maffiabaas te bewijzen.

Officieel luidt het dat niemand wist waar Provenzano zich al die jaren heeft opgehouden, al wordt al jaren luidop gefluisterd dat de peetvader in hartje Palermo verbleef. In 2003 vertrok Provenzano nog naar de Franse havenstad Marseille om er zich in een privé-kliniek te laten opereren aan de prostaat. Hij gaf zich toen uit voor een Siciliaanse bakker.


Weblog DS, 11-04-2006 (sdg)

Barst
11th April 2006, 18:45
[QUOTE=Barst] (...)is opgepakt op Sicilië, in de regio van Corléone. Dat heeft het Italiaanse persagentschap Ansa vandaag bericht.[/QUOTE]
[FONT=Trebuchet MS]'Iets' zegt mij dat ze dit al wel iets vroeger hadden kunnen weten... :D[/FONT]