PDA

Bekijk de volledige versie : Wat ligt er onder de kerstboom?


Barst
26th December 2004, 00:14
Wat ligt er onder de kerstboom?


We willen geen spelbreker zijn, maar toch kunnen we het niet laten u al een blik te gunnen op de inhoud van de pakjes die u vanavond of morgen mag openmaken. In de aanloop naar de kerstdagen vroegen we een aantal winkelketens welke cadeautjes het vlotst de deur uitgingen, in vijf categorieën producten: boeken, cd's, dvd's, bruingoed en kleine huishoudelektro.


BOEKEN: De Da Vinci Code van Dan Brown

Eigenlijk is Dan Brown op zijn eentje bijna goed voor de hele top-3, want naast de ,,Da Vinci Code'' doen ook andere titels van zijn hand - ,,Het Juvenalis Dilemma'' en ,,Het Bernini mysterie'' - het heel goed, zowel bij Fnac als bij de Standaard Boekhandel en bij boekenclub ECI. Van eigen bodem verkoopt de jongste Pieter Aspe, ,,Onvoltooid Verleden'', het best.

Bij de non-fictie scoort Sabine Dardenne met ,,Ik was twaalf en fietste naar school'' zeer goed. Bij de Free Record Shop, waar alleen best-sellers te koop zijn, laat Dardenne zelfs Dan Brown achter zich.

Nog in de non-fictie gaat ook het boek van strafpleiter Jef Vermassen, ,,Moordenaars en hun motieven'', vlot van de hand. Bij Fnac voert hij de lijst van de non-fictie zelfs aan, bij de Standaard Boekhandel staat hij op twee.


CD'S: The Very Best of Hit Club 2004

De Free Record Shop krijgt grotendeels een jongerenpubliek over de vloer, en dat is te merken aan de voorkeuren. De best verkochte cd in deze eindejaarsperiode is ,,The Very Best of Hit Club 2004'', een compilatie van Radio Donna met nummers van onder meer Clouseau, Marco Borsato, Britney Spears en Natalia. Diezelfde Natalia is met ,,Back for More'' meteen goed voor de op een na best verkochte cd. Ook Clouseaus ,,Vanbinnen'' is een veelgekochte geschenk-cd.

De ranglijst bij Fnac wordt aangevoerd door ,,How to Dismantle an Atomic Bomb'' van U2, die bij MediaMarkt op nummer twee staat. Op twee en drie staan albums die ook bij Free Record Shop hoog scoren: ,,Vanbinnen'' van Clouseau en eveneens ,,The Very Best of Hit Club 2004''. Verder staan ook Robbie Williams, Spring, Ozark Henry, Tina Turner, Helmut Lotti en Bram Vermeulen in de top-10.

Bij Mediamarkt is de best verkopende titel de ,,Greatest Hits'' van Robbie Williams, die ook bij Fnac in de top-10 staat.


DVD'S: Return of the King

Zowel bij De Standaard Boekhandel als bij Free Record Shop en Fnac is ,,Return of the King'', de derde aflevering van de Tolkien-reeks ,,The Lord of the Rings'', de best verkochte film. Niet alleen de derde aflevering, ook de box met de trilogie gaat trouwens vlot over de toonbank.

Bij de Free Record Shop wordt deze bestseller gevolgd door ,,Garfield, the Movie'', de animatieversie van de strip die ook in De Standaard wordt gepubliceerd. Garfield staat bij Fnac op nummer drie. Ook de actiefilm ,,King Arthur'' is een succes.

Bij De Standaard Boekhandel is de op een na best verkochte dvd de box van het televisieprogramma ,,In de Gloria'', die het ook bij Fnac goed doet.

Andere succesnummers zijn ,,La Meglio Gioventu'', ,,The Bourne Supremacy'' en ,,Harry Potter en de gevangene van Azkaban'', die bij MediaMarkt tot de top drie behoort.


BRUINGOED: lcd- en plasma-tv's

Niet goedkoop, de nummer één, maar wel vlot verkopend. ,,De tv is dan ook het lelijkste meubel in huis, en hiermee heb je bijna een schilderij aan de muur hangen'', zegt topman Hans Carpels van Selexion. Ook bij Fnac zijn de plasma- en lcd-televisies de sterkste stijgers in de afdeling elektronica.

Nog een topper zijn de dvd-recorders. Volgens een woordvoerder van Vanden Borre komt dat vooral omdat de prijs fors gedaald is: het toestel is nu al beschikbaar vanaf ongeveer 300 euro.

Ook de spelconsoles (vooral Playstation2), mp3-spelers en digitale camera's doen het goed. Vanden Borre vermeldt de sterke opkomst van de draagbare gps, die sinds een half jaar een echte boom kent.

Fnac signaleert ook de sterkste dalers: de analoge fototoestellen, de videorecorders en audiotoestellen zoals walkmans.


KLEINE HUISHOUDELEKTRO: de Senseo

Het wordt bijna vervelend, maar ook nu blijkt de Senseo van Philips bij de meeste ketens de absolute topper te zijn. ,,Ze worden hier massaal buitengesleept'', zegt Tom Compernolle van MediaMarkt. ,,Met een prijskaartje van net geen 70 euro is het ook een ideaal kerstcadeau. De fabrikant heeft zelfs moeite om de vraag bij te houden.'' Bij concurrent Vanden Borre heerst hetzelfde beeld.

De Nespresso doet het ook goed bij beide ketens, maar kan toch niet tippen aan het succes van de Senseo.

Ook kerstcadeaus uit de ,,gezondheidssfeer'' doen het goed, zegt Compernolle van MediaMarkt: ,,Ik denk dan aan de body-fat-weegschaal, de bloeddrukmeter en de elektrische tandenborstel.''

En de ,,Perfect Draft'', de ,,thuistap'' van Philips en Interbrew? Daarover zijn de meningen verdeeld. Bij Vanden Borre is de thuistap een onverdeeld succes, bij de MediaMarkt valt de verkoop tegen. ,,Er is veel reclame voor gemaakt, maar hij verkoopt een stuk minder dan verwacht'', zegt Compernolle. Volgens hem is de thuistap ook een product dat, met zijn prijskaartje van 199 euro, niet meer in de categorie van cadeautjes voor onder de kerstboom thuishoort.


24/12/2004

©Copyright De Standaard