PDA

Bekijk de volledige versie : Chirav vervangt omstreden jongerencontract


lies verwimp
11th April 2006, 13:50
PARIJS - De Franse president Jacques Chirac heeft beslist om het omstreden jongerencontract CPE te vervangen door een nieuw plan om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Dat betekent een overwinning voor de studenten en vakbonden die de afgelopen weken fel tegen de wet hebben geageerd en niet wilde praten voor de wet van tafel zou verdwijnen.

De beslissing werd genomen tijdens een topbijeenkomst met president Chirac en eerste minister Dominique de Villepin, die van het omstreden jongerencontract het paradepaardje had gemaakt in zijn strijd tegen de werkloosheid in Frankrijk.

Artikel 8

,,Op voorstel van de eerste minister en na het beluisteren van de voorzitters van de parlementaire groepen en vertegenwoordigers van de meerderheid heeft de president besloten om artikel 8 van de wet over de gelijke kansen te vervangen door een voorziening voor de professionele integratie van jongeren met weinig kansen'', aldus het Elysée in een mededeling na een bijeenkomst van de hoofdrolspelers in het dossier.

Artikel 8 van de wet over de gelijke kansen is verantwoordelijk voor de creatie van het omstreden jongerencontract. Het contract stuitte op hevig verzet van vakbonden, de linkse oppositie en heel wat studentenbewegingen.

In de namiddag zullen de vakbonden bijeenkomen om hun reactie op de beslissing van de Franse regering te bespreken.

,,Geen vertrouwen en kalmte''

Premier Dominique de Villepin bevestigt dat hij, na de fracties te hebben gehoord, Chirac had voorgesteld het artikel van de werkgelegenheidswet te vervangen. ,,Noch bij de jongeren noch bij het bedrijfsleven waren de noodzakelijke voorwaarden van vertrouwen en kalmte aanwezig om de CPE te kunnen toepassen.''

De premier sprak er opnieuw zijn spijt over uit dat niet iedereen heeft begrepen dat hij de maatregelen had voorgesteld om zo snel mogelijk zoveel mogelijk jongeren aan het werk te krijgen.

Kansarme jongeren

De Villepin diende de nu ingetrokken wet in nadat jongeren in verpauperde buitenwijken massaal aan het relschoppen waren geslagen. Hij hoopte er meer kansarme jongeren mee aan het werk te krijgen, maar de Franse jeugd en de vakbonden zagen de wet, die het mogelijk zou maken mensen onder de 26 zonder opgaaf van reden te ontslaan, als een grove aantasting van hun arbeidsrechten.

lies verwimp
11th April 2006, 13:52
Natuurlijk gaat het hier om ChiraC, even een foutje!