PDA

Bekijk de volledige versie : EU tegen minimumprijs sigaretten


lies verwimp
11th April 2006, 13:43
Een minimumprijs voor sigaretten, zoals in België, verhindert de vrije concurrentie, zegt Europa.

De Europese Commissie heeft gisteren aangekondigd dat ze gaat optreden tegen landen die, zoals België, een minimumprijs hanteren voor sigaretten. De Europese commissaris voor Fiscale Zaken, Laszlo Kovacs, zegt in een mededeling dat het opleggen van een minimumprijs vooral de winstmarge van de fabrikanten veilig stelt. Hij heeft er alle begrip voor dat lidstaten de volksgezondheid willen beschermen en roken willen ontraden, maar ook dan moeten ze binnen het kader van de Europese wetgeving blijven, zegt hij. Als ze het prijswapen willen hanteren om roken te ontmoedigen, kunnen ze dat ook doen via fiscale maatregelen zoals een verhoging van de accijnzen, zegt hij. Het heffen van meer belastingen komt bovendien de gemeenschap ten goede, een minimumprijs niet.

Concreet viseert Kovacs zes landen. Naast België zijn dat Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland, Ierland en Italië.

In ons land legde de regering in juli van vorig jaar een minimumprijs op voor sigaretten. Een pakje van 20 sigaretten moet sindsdien minstens 3,25 euro kosten, een pakje van 25 sigaretten minstens 4,05 euro. Daarmee wilde de regering weerwerk bieden aan de opkomst van goedkope sigarettenmerken zoals Next, Splendid en Winfield, die niet alleen de drempel om te gaan roken verlaagden voor jongeren, maar die ook vraten aan de overheidsinkomsten uit de tabaksverkoop via accijnzen en, vooral, btw. Een deel van de accijnzen en de btw zijn immers een percentage van de verkoopprijs.

Europa is overigens vanwege die minimumprijs voor sigaretten al een procedure begonnen tegen Frankrijk en België. Of België daarop al geantwoord heeft, is niet duidelijk. Volgens het kabinet van minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) zit het dossier bij minister van Financiën Didier Reynders (MR), maar daar was de woordvoerster niet bereikbaar voor commentaar.

wim leenaerts
11th April 2006, 20:39
[QUOTE=lies verwimp]Concreet viseert Kovacs zes landen. Naast België zijn dat Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland, Ierland en Italië.[/QUOTE]
Is het niet toevallig dat er net in Ierland en Italië (en binnenkort ook in België) al een algemeen rookverbod in de horeca bestaat?
Die landen maken tenmiste werk van de volksgezondheid.

Ik vind (om het een beetje genuanceerd te zeggen ;) ) dat ze niet moeten k*kken.
Vooral als je het volgende argument in rekening neemt:
In ons land legde de regering in juli van vorig jaar een minimumprijs op voor sigaretten [...] Daarmee wilde de regering weerwerk bieden aan de opkomst van goedkope sigarettenmerken zoals Next, Splendid en Winfield, die niet alleen de drempel om te gaan roken verlaagden voor jongeren,
Hoe duurder de sigaretten hoe beter! Hooray! (Sorry Barst :D)

Wouter
15th April 2006, 09:39
[QUOTE=wim leenaerts]
Hoe duurder de sigaretten hoe beter! Hooray! (Sorry Barst :D)[/QUOTE]

Voor de volksgezondheid, ja.
Voor de schatkist (in tegenstelling tot wat men zou verwachten), neen. Een aantal maanden geleden heb ik hier een topic gepost met een artikel waaruit blijkt dat de tabaksverkoop in ons land zwaar aan het terugvallen is.
Ergens een goede zaak, no doubt about it, maar ergens ook een slechte, als je weet dat de begroting in evenwicht wordt gehouden door de accijnzen op tabak.
Een pakje marlboro kost tax free op de luchthaven iets boven de anderhalve euro. De regering voegt hier accijnzen aan toe en we komen zo aan een prijs van 4 euro per pakje. Dus 2 euro en half (toch wel honderd oude frankskes) gaat rechtsreeks naar de schatkist.
Probeer eens te berekenen voor héél België hoeveel geld er op een dag door rokers aan tabak wordt gegeven (en dus aan de maatschappij).
We're talking millions here, per day.

De dag dat alle rokers stoppen met roken, ligt de boel hier op z'n gat. Het is dé basis van de begroting, ieder jaar opnieuw, gedurende decennia.

Ik ben tégen een minimumprijs van sigaretten. Het argument dat hierdoor meer jongeren sigaretten gaan kopen is bullshit, in de eerste plaats zouden ze er beter voor zorgen dat er meer controle is op de verkoop van tabak aan minderjarigen. That's a start. Strenger optreden. Als een groepje jongeren samenlegt hebben ze ook hun kankerstokjes, desnoods kost een pakje 6 euro.