PDA

Bekijk de volledige versie : Illegaal heropvoedingskamp voor jonge Zwitsers ontdekt


Wouter
5th April 2006, 12:49
In het noordoosten van Spanje heeft de politie een illegaal heropvoedingskamp ontdekt, waar Zwitserse jongeren door hun ouders naartoe waren gestuurd. Het kamp was gesitueerd in Llorenç de la Muga, op het platteland in de buurt van Gerona. De jongeren werden slecht behandeld en werden bij wijze van straf soms wekenlang acht uur per dag in een varkenshok opgesloten.

De drie leiders van het kamp, een 44-jarige Zwitser, een 30-jarige Française en een 60-jarige Italiaan werden vrijdag opgepakt. Ze worden beschuldigd van opsluiting en fysiek en psychisch geweld.

Het kamp bestond uit een oude boerderij en enkele caravans. Gedurende een tot drie maanden werden jonge Zwitsers door hun ouders naar het kamp gestuurd. De ouders betaalden daarvoor tot 4.000 euro. Een van de jongeren slaagde erin te ontsnappen en de politie op de hoogte te brengen.

05/04/06 12u25

http://www.hln.be/hln/cch/det/art_190908.html

Barst
6th April 2006, 17:51
Twee koekjes is genoeg


De ondertitel van het eerste opvoedboek van Marieke Henselmans - bekend van 'consuminderadviezen' - luidt: 'Kijk wat je kind al kan.. met checklist'. Zo blijkt een kind op uiterlijk acht jaar met een blender overweg te moeten kunnen.


Gelukkig is deze aanhef half misleidend, want naast een reeks 'wat kan-ie al en wat had-ie al moeten kunnen?' geeft Henselmans een hoop zinnige adviezen. Van praktische tips over eten en drinken bij baby's, tot inzichten over pubergedrag ('hoe beter de relatie was, hoe pijnlijker het losmaken'). Een terugkerend advies: geef vooral het goede voorbeeld. Het is een open deur, maar toch: ook al word je rechts ingehaald op de snelweg, kinderen achterin vormen een (extra) argument om de middelvinger aan het stuur te houden.

Daarnaast relativeert Henselmans prettig, bijvoorbeeld bij deze: ouders, het is geen schande als je kind naar het (v)mbo gaat. Journalisten en opinieleiders: aanschaffen dat boek.

Is het toeval dat Annette Heffels precies hetzelfde punt maakt? Natuurlijk zitten er ook probleemleerlingen op het vmbo, maar ouders hoeven zich niet te laten opnaaien door het vmbo, zegt de psychologe.

Het is typerend voor de rustige toon waarop Heffels verhaalt over het puberleven. Ze geeft een uitgebreid overzicht van de veranderingen op deze leeftijd - van lichamelijke ontwikkeling tot de groeiende behoefte om zelf verantwoordelijk te zijn voor het maken van huiswerk.

Veel ouders willen dat hun puber op alle fronten gelukkig is. De verwende kinderen die dat oplevert leveren Heffels wel werk op, maar liever nog ziet zij ouders duidelijke grenzen stellen: ik ben even in gesprek met iemand anders en heb dadelijk weer tijd voor jou, of: twee koekjes is genoeg.

Heffels is columniste bij het vrouwenblad Margriet en ook dit boek doorspekt zij met de opvoedervaringen die ze met haar drie eigen kinderen beleefde. Vaak is dat aardig, zoals de telefoongesprekken met haar studerende dochter die wel problemen wil bespreken maar ook graag op eigen benen wil staan. Probeer dat maar eens te begeleiden. Soms loopt het slecht af ('nou, zoek het dan maar uit met die sommen'), altijd aardig om te lezen voor andere tobbende ouders.


Trouw, 31-03-2006