PDA

Bekijk de volledige versie : Belgen verdienen kwart minder dan Nederlanders


Kenny
4th April 2006, 15:49
Nederlanders bij beste verdieners van EU-lidstaten

BRUSSEL - Nederlanders hebben niets te klagen over hun salaris en behoren met een gemiddeld besteedbaar inkomen van ruim 2400 euro per maand tot de beste verdieners van Europa.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de Europese werkgeversorganisaties, waarin de gemiddelde uurlonen van de EU-burgers op een rijtje zijn gezet.

Daarin staat dat, rekening houdend met de lokale prijzen en na aftrek van belastingen, alleen Luxemburgers (2700 euro) en Denen (2600 euro) maandelijks meer geld in hun portemonnee overhouden voor hun uitgaven.

Wat vooral ook opvalt is dat een Nederlander gemiddeld maar liefst 9 procent meer te besteden heeft dan een Duitser met een modaal inkomen. Vergeleken met België, dat de hoogste belastingtarieven van Europa kent, loopt het koopkrachtverschil zelfs op tot dik 25 procent.

Overigens blijkt uit de berekeningen overduidelijk dat met name de inkomensverschillen tussen de oude en nieuwe EU-landen nog altijd enorm groot blijven.

Zo kan een Pool die in ons land komt werken en daarbij een gemiddeld Nederlands salaris weet af te dwingen hier bruto maar liefst dik vier keer zo veel verdienen als in eigen land. Waar een Nederlander per uur bruto 17 euro verdient, is dit in Polen nog geen 4 euro per uur.

De Telegraaf, di 4 apr 2006, 08:16 (http://www.telegraaf.nl/binnenland/36464791/Nederlanders_bij_beste_verdieners_van_EU-lidstaten.html)

Kenny
4th April 2006, 15:52
We zijn dus niet alleen dommer (http://www.nu.nl/news/700696/91/Nederlanders_slimste_van_alle_Europeanen.html), maar ook armer dan onze noorderburen. En ongelukkiger!

Belgen leven beter maar zijn ontevreden

Welvaart stijgt relatief maar we zijn ontevreden.
In België is het bruto binnenlands product (BBP) per inwoner tachtig procent gestegen sinds de oliecrisis in 1973, maar tegelijkertijd is de levenstevredenheid met 8,8 procent gedaald. Dat blijkt uit een studie van het Institut de recherches économiques et sociales van de UCL. De vaststelling geldt trouwens voor alle westerse landen.

Rijkdom
Volgens het socio-economisch onderzoeksinstituut zijn er twee grote redenen voor de kloof tussen de groei en het welzijn. De rijkdom is relatief in vergelijking met het verleden (iedereen went aan wat hij bezit en ziet zijn behoeften stijgen) en met de anderen (men moet meer hebben dan de anderen). Bovendien is rijkdom niet alles in het leven. Het instituut besluit dat de groei en de statistische instrumenten inhoudelijk dringend moeten herbekeken worden om de groei te meten.

HLN 04/04/06 08u46 (http://www.hln.be/hln/cch/det/art_190304.html?wt.bron=homeArt1)