PDA

Bekijk de volledige versie : Meer autonomie voor Catalonië


Pieterjan
30th March 2006, 17:32
Meer autonomie voor Catalonië

MADRID - Het Spaanse Lagerhuis heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel om Catalonië meer autonomie te verlenen. Het voorstel houdt in dat de regio meer federale belastinginkomsten en meer zeggenschap over de rechtspraak krijgt.
Het voorstel heeft nog een lange weg te gaan. Als ook de Spaanse Senaat zijn goedkeuring verleent, moeten het Catalaanse parlement en vervolgens de Catalanen zelf zich er nog over uitspreken. In Madrid wordt dan definitief besloten of het wetsvoorstel wet wordt.

De oppositie van de Volkspartij stemde tegen, net als Catalaans Republikeins Links, dat naar volledige onafhankelijkheid streeft. Volkspartijleider Mariano Rajoy omschreef het wetsvoorstel als een tijdbom. ,,Dit is het begin van het einde van de staat die de Spanjaarden in 1978 opzetten'', zei hij. In dat jaar werd de Spaanse grondwet goedgekeurd.

Volgens Rajoy leidt grotere autonomie voor Catalonië mogelijk tot afscheiding van Spanje. Vice-premier Maria Teresa Fernandez de la Vega zei echter dat het voorstel zal helpen om Spanje moderner te maken.

kld