PDA

Bekijk de volledige versie : 'Lost' is een wedstrijd zonder finish


wim leenaerts
28th March 2006, 21:42
Het luik is open, het vlot is opgeblazen en ,,het'' bedreigt nog altijd de eilandbewoners. Veel raadsels krijgen een antwoord in het tweede seizoen van 'Lost'. Of toch niet?

'ONTGOOCHELEND.'' De reacties bij het einde van het eerste seizoen van de Amerikaanse succesreeks Lost logen er niet om. Wie had gehoopt om te weten te komen wie of wat de overlevers van de vliegtuigcrash bedreigde, was eraan voor de moeite. Integendeel, het mysterie was alleen maar groter geworden: het mysterieuze luik was eindelijk open, maar we zagen alleen een lonkend zwart gat. De raadselachtige ,,anderen'' werden nadrukkelijker dan ooit vernoemd, maar bleven afwezig. En alsof dat nog niet frustrerend genoeg was, dook er een bende zeepiraten op die de kleine Walt ontvoerde en het vlot met Michael, Sawyer en Jin opblies.

Het was een strategisch open einde, gaven de makers in de Amerikaanse media toe, ,,want de kijker moet toch een reden hebben om naar het tweede seizoen te kijken?'' Toch beseften ze dat ze de fans iets te veel op hun honger hadden gelaten. De eerste afleveringen van het tweede seizoen bieden meteen antwoorden.

Dat tweede seizoen scoort opnieuw prima in de Verenigde Staten, meer dan twintig miljoen Amerikanen volgen de tweede reeks. Bij VT4 stroomden de vragen binnen om het vervolg zo vroeg mogelijk op het scherm te brengen. De zender liet zich overhalen om de uitzenddatum een halfjaar te vervroegen.

VT4 kan daardoor profiteren van de hype die nog rond Lost hangt, maar er is ook een risico aan verbonden. De zender weet dat er 24 afleveringen komen, maar weet nog niet wanneer die af zullen zijn. Op Hawaï zijn de makers de tweede serie nog aan het schrijven en filmen.

,,We hebben nog nooit zo dicht op de productie van een Amerikaanse serie gezeten'', zegt Kristof Demasure, de woordvoerder van VT4. ,,In Amerika is het niet ongewoon dat men niet in één ruk alles opneemt. Lost is geen Flikken, dat een jaar vooraf opgenomen wordt. Bovendien werden de makers opgehouden door het slechte weer op Hawaï.'' In de VS hebben de kijkers nog maar vijftien afleveringen gezien, terwijl het tweede seizoen van Lost er al op 21 september begon.

Fansites

Voor de tien scenaristen van Lost biedt de nipte productietijd het voordeel dat ze kunnen inspelen op de reacties van de kijkers. Als iets succes heeft, kunnen ze het meer aandacht geven en vice versa. De scenarist Carlton Cuse gaf het voorbeeld van 4-8-15-16-23-42, de zes cijfers die om de haverklap opduiken. ,,We wisten niet zeker hoe de kijkers zouden reageren op het mythologische aspect in Lost . Maar toen duidelijk werd dat de cijfers aansloegen - er werd zelfs een website aan gewijd - hebben we er meer aandacht aan besteed.''

De cijfers zijn niet het enige element waarover druk gediscussieerd wordt op de ontelbare fansites van Lost . Het kleinste detail levert gespreksstof - let bijvoorbeeld goed op de haaienvin die vanavond in de tweede aflevering te zien is - en alle theorieën over het lot van de eilandbewoners worden ontleed, de gekste eerst. Lost prikkelt overvloedig de fantasie van de kijkers.

Maar de betrokkenheid van de fans, die werd geïllustreerd door de ontgoocheling na het eerste seizoen, toont ook de dunne lijn waarop de makers van Lost moeten balanceren. Hoe hou je de kijker geboeid zonder te veel prijs te geven? Wanneer wordt hij niet meer geprikkeld door de mysteries en voelt hij zich gemanipuleerd door de makers die het verhaal eindeloos aan het rekken zijn?

Het probleem is eigen aan alle populaire series: de bedenkers beslissen wanneer het verhaal begint, de televisiezenders bepalen wanneer het eindigt. Lost is wereldwijd een gigantisch succes, met tal van afgeleide producten die flink wat dollars opbrengen. Logisch dus dat ABC, het Amerikaanse net dat de serie uitzendt, het verhaal nog lang niet wil afronden.

Damon Lindelof, een van de creatieve breinen achter Lost , heeft respect voor de wetten van de entertainmentindustrie. Hij heeft een eind voor ogen, maar wanneer dat er komt, beslist ABC. ,,We zijn een wedstrijd aan het lopen zonder finish. We kennen de antwoorden op de mysteries en we weten hoe de personages evolueren. Als ABC vier seizoenen zou willen, zouden we even moeten samen zitten en 88 episodes plannen.'' Het gevaar dat Lost dan te lang uitgerekt wordt, neemt hij erbij.

www.destandaard.be, van redacteur Jan Debackere.

Sorry mensen, ik ben fan :D
Naar aanleiding van de geruchten dat ze al aan een vierde seizoen bezig zijn en dat ze plannen hebben tot seizoen 9 heb ik even wat gezocht op het internet en nergens vind ik iets dat ook maar lichtjes in de richting van een derde seizoen wijst . Dus het lijkt er op dat we dit seizoen toch nog een 'einde' krijgen...

ps: dit komt van het abonnementendeel van de standaard waar je normaal gezien voor moet betalen, mag ik dat hier eigenlijk wel plaatsen?