PDA

Bekijk de volledige versie : 'Ze' hebben het nog altijd niet geleerd...


Barst
25th March 2006, 01:24
Rk kerk tegen leken op altaar - Minder eucharistievieringen door priestertekort


Het aantal vieringen waarin leken voorgaan, neemt in de rooms-katholieke kerk zo snel toe, dat de bisschoppen maatregelen nemen.


De Nederlandse bisschoppen zweren bij de zuivere eucharistie, vieringen waarin een priester volgens de kerkleer brood en wijn omzet in het lichaam en bloed van Christus. Maar het aantal ’echte’ eucharistievieringen daalt gestaag, met 13 procent tussen 2002 en 2005, vooral door het priestertekort. Sinds 1985 is het aantal priesters met zo’n 30 procent afgenomen. Het aantal pastoraal werkers neemt juist toe.

Als alternatief houdt een groeiend aantal parochies vieringen waarin een pastoraal werker of een vrijwilliger voorgaat –veelal een vrouw. Tijdens deze woord- en communiediensten deelt de lekenvoorganger het heilige brood uit, dat in een andere viering door een priester is gewijd. Deze vieringen groeien flink: 17 procent in dezelfde periode.

In sommige parochies raken deze alternatieve vieringen zo ingeburgerd, dat de bisschoppen bang zijn dat gelovigen het onderscheid met de echte eucharistieviering niet meer zien. Het bisdom Roermond voert een ontmoedigingsbeleid. „Liever géén viering, dan een eucharistie met een gaatje”, zegt de woordvoerder. Het bisdom Haarlem zegt ’vastbesloten te zijn deze vieringen terug te dringen’.

Een pastoraal werker –die anoniem wil blijven– ging regelmatig voor in alternatieve vieringen. De vieringen waren populair, maar deze winter werd de voorganger weggestuurd. In een brief verweet het bisdom hem ’een buitenkerkelijke opstelling’ en ’het veinzen van de eucharistie’. „Ik ben in hun ogen een soort rattenvanger van Hamelen, die ervandoor wil gaan met hun parochianen. Ik ben een gevaar voor ze”, zegt de pastoraal werker.


Trouw, 25-03-2006