PDA

Bekijk de volledige versie : Belang Vs N-VA


Pieterjan
21st March 2006, 23:15
Belang smoort N-VA in modderput

De oorlog tussen Vlaams Belang en N-VA escaleert. De grofste verwijten eerst.
HET is oorlog in het Vlaams-nationalistische kamp. Frank Vanhecke en Bart De Wever, de respectievelijke voorzitters van Vlaams Belang en N-VA, smijten de grofste verwijten naar elkaars hoofd. Aanleiding is de verschijning van een nieuw nummer van WelkomEcho .

WelkomEcho , een initiatief van Marie-Rose Morel, is speciaal bedoeld om Vlaams-nationalisten in het algemeen, maar N-VA'ers in het bijzonder, naar Vlaams Belang te lokken. De jongste editie is geschreven met vitriool. Van de N-VA schiet gewoon geen spaander over. ,,Het is de ergste vuilspuiterij tot op heden'', reageert Bart De Wever. ,,Maar eigenlijk moeten we het Belang danken voor dat blaadje. Het helpt enorm om iedere suggestie over samenwerking teniet te doen: hoe kan je samenwerken met een partij die je zo laag-bij-de-gronds aanpakt?''

Met die vraag weet Frank Vanhecke wel raad. ,,Samenwerking met de N-VA? Daar geloof ik niet meer in. Het is nu wel genoeg geweest. De onbetrouwbaarheid van De Wever en zijn partij is grenzeloos. WelkomEcho geeft enkel feiten. Als de N-VA kan bewijzen dat we een fout hebben gemaakt, wil ik ze nog gelijk geven. Maar N-VA staat stilaan synoniem voor woordbreuk.''

De Belanger schakelt in een hogere versnelling. ,,Wat die Bart De Wever allemaal uitkraamt. U moet weten dat we op zijn verzoek erg diepgaande gesprekken hebben gevoerd in verband met zijn overstap, eind 2003, naar Vlaams Belang. Toen heb ik zijn kritiek op ons nooit gehoord. Het Valentijnsakkoord (waarbij in 2004 het kartel CD&V/N-VA het licht zag, red.) maakte een einde aan de onderhandelingen. Kortom, die man heeft ons bedrogen. En u moet weten. Ik lieg nooit, tenminste in mijn openbaar leven. Bewijzen? Vraag het De Wever. Die zal niet ontkennen.''

,,Telkens als je denkt dat ze de bodem hebben bereikt van het fatsoen, nemen ze een schop om nog wat dieper te gaan. Ik heb geen zin om mee af te zakken in de modderput. Op zo'n aantijging geef ik gewoon geen commentaar,'' repliceert Bart De Wever.

Na de voor de N-VA teleurstellende verkiezingsuitslag kondigde het toenmalige Vlaams Blok aan dat het verscheidene N-VA'ers zou contacteren. Diverse N-VA'ers bevestigden nadien dat de Blok'ers bepaalde, erg lucratieve voorstellen hebben gedaan. Bij de N-VA ging geen enkel kopstuk op het aanbod in. Dat De Wever zelf Vanhecke zou hebben gecontacteerd, is erg onwaarschijnlijk. Van De Wever, een gepassioneerd Vlaams-nationalist en historicus, is de volgende boutade bekend: ,,De opgang van het Vlaams Blok is het slechtste wat de Vlaamse Beweging sedert de collaboratie is overkomen.''

www.destandaard.be

Barst
21st March 2006, 23:47
Met mosselen in zee


Wat het Vlaams Belang (VB) precies zou klaarspelen, als na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober her en der het cordon sanitaire zou barsten, is onduidelijk. Maar eigenlijk doet dat er niet zo heel veel toe.


Groot nieuws vorige week. Een handvol burgemeesters, het merendeel van christendemocratische signatuur, zei principieel geen been te zien in gesprekken met het Vlaams Belang, als de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen hen daartoe zou nopen. Ondanks het officiële CD&V-standpunt dat pleit vóór de handhaving van het cordon.

Ter rechtvaardiging werd aangevoerd dat een coalitie met het Vlaams Belang veruit te verkiezen is boven een monsterverbond van alle overige partijen, dat als enige bedoeling zou hebben het Belang van de macht te houden. Ook de burgemeester van Schoten, Harrie Hendrickx (CD&V), was die mening toegedaan.

Schoten is de (Antwerpse) gemeente waar het Vlaams Belang bij de regionale verkiezingen van 2004 zijn hoogste score behaalde (35 procent). Het is ook de gemeente waar de superambitieuze Marie-Rose Morel - in een vorig leven N-VA - is neergestreken om de zittende CD&V-burgemeester in het nauw te brengen.

Een zegezekere Marie-Rose Morel eist nu al het initiatiefrecht op voor de coalitievorming in Schoten. 'Afspraak daags na de gemeenteraadsverkiezingen, bij mij thuis, met koffie en croissants, de pers is ook welkom.' Het behoort allemaal tot de pre-electorale grootspraak. Over een eventuele gezamenlijke duik in haar felbesproken zwembad bleef Morel op de vlakte.

Met name in die gemeenten waar CD&V- of VLD-burgemeesters slechts over een krappe meerderheid beschikken, zal het Vlaams Belang tijdens de verkiezingscampagne alle zeilen bijzetten. Lokale machthebbers op hun retour die op 8 oktober een aantal stemmen tekortkomen? Het Vlaams Belang helpt hen graag uit de nood. Wil het Belang geloofwaardig blijven, dan moet het op een gegeven moment namelijk ook mee bestuursverantwoordelijkheid dragen. Zelfs het Belang kan niet onbeperkt de politieke vergeetput van honderdduizenden stemmen blijven.

In de loop der jaren heeft het VB zijn standpunt over het cordon sanitaire radicaal gewijzigd. Terwijl het cordon oorspronkelijk nog als een zegen werd gezien, wordt het nu steeds meer als een molensteen ervaren. 'De levensverzekering van het Vlaams Belang' pleegde ex-voorzitter-voor-het-leven Karel Dillen het cordon sanitaire te noemen. De beste garantie om niet door de knieën te gaan voor de verleidingen van de macht. Met het woord van Karel Dillen: 'Het kwijl loopt niet van ons bakkes.' Machtsdeelname interesseerde de partij hoegenaamd niet. Nu, dat is vandaag wel even anders.

Het VB-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt over ruim een maand bekendgemaakt. Het zal een algemeen kader zijn, want elke gemeente heeft haar eigen plaatselijke agenda. In Schoten is dat, aldus Marie-Rose Morel, op de eerste plaats het ondermaatse rioleringsstelsel. Niet meteen een conventioneel VB-thema, maar dat mag ook niet verbazen, want in Schoten wonen slechts enkele honderden 'vreemdelingen', voor het merendeel dan nog Oost-Europeanen.

Wat is er gebeurd met de klassieke stokpaardjes? De inschrijvingsstop voor buitenlanders? Het instellen van de avondklok? 'Hemeltje nee,' lacht Morel, 'zo erg is de toestand in Schoten bijlange niet.' Van overlast heeft Schoten niet veel te klagen, erkent Morel, maar wat niet is, kan nog komen, en dus zal de politie liefst zo repressief mogelijk optreden, dat strekt altijd tot aanbeveling. Verder wil Morel in Schoten alleen nog subsidies voor de 'eigen' Vlaamse cultuur. 'Denk ook aan het Nederlandstalige levenslied.'

Schoten is een rustige gemeente, zonder noemenswaardige samenlevingsproblemen. Indien uitgerekend Schoten voor de bijl zou gaan - de meeste waarnemers verwachten trouwens van niet - dan komt het Vlaams Belang voor een wel erg gemakkelijke vuurproef te staan.

Ook de Vlaamse gemeenten in de Brusselse Rand zijn een belangrijke testcase voor het Vlaams Belang. Electorale winst valt er ongetwijfeld te halen, zowel uit de problematiek van de nachtvluchten, als uit de mislukte splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.


DOMINO

'Wij gaan beslist overal vooruit', zegt Bart Laeremans, VB-Kamerlid en gemeenteraadslid in Grimbergen. 'Maar of het cordon hier ook echt onder druk komt te staan, daar durf ik geen uitspraken over doen. Ik hoop het natuurlijk wel.'

Veel zal afhangen van hoe de Franstalige partijen scoren. Die willen in zoveel mogelijk gemeenten Franstalige eenheidslijsten (Union francophone) indienen. Hoe sterker de Franstaligen vooruitgaan, hoe gunstiger de kansen van het Vlaams Belang. 'Als de burgemeester van Beersel, Sint-Pieters-Leeuw of Zemst moet kiezen tussen Union francophone of het Vlaams Belang, dan is de keuze snel gemaakt', aldus Laeremans.

De Vlaamse partijen in de Rand zijn immers verenigd in de strijd tegen wat zij de oprukkende 'verbrusseling' van de streek noemen. Het gaat dan over de stijgende grondprijzen, over de toenemende verfransing, en over de groeiende verstedelijking van de landelijke gemeentes in de Brusselse Rand. Het Gewestelijk Structuurplan Vlaanderen heeft het hele gebied van Grimbergen tot Tervuren bovendien als stedelijk gebied ingekleurd. Laeremans: 'Dat gaan wij sterk uitspelen. Want dat ligt bijzonder gevoelig bij de mensen hier.'

'We moeten het voor vreemdelingen onmogelijk maken om hier nog een woning of een stuk grond te kopen', vervolgt Laeremans, gevraagd naar zijn beleidsintenties.

Laeremans vindt het logisch dat zijn partij zich in eerste instantie uitslooft om CD&V-burgemeesters over de streep te halen. 'CD&V is onze meest natuurlijke bondgenoot, zeker sinds het kartel met de N-VA. Met de VLD ligt de verstandhouding moeilijker. De loge speelt daarin een grote rol. Evenals de huidige partijleiding. Maar met CD&V kunnen wij het op lokaal vlak best vinden.' Een liberale uitzondering vormt Willy De Waele, de opstandige VLD-burgemeester uit Lennik, die al eerder aangaf geen gewetensbezwaren te hebben tegen samenwerking met het Vlaams Belang.

Maar of het nu Lennik is, dan wel een andere gemeente, dat doet er in feite weinig toe. Het Vlaams Belang rekent immers op een domino-effect. Laeremans: 'Wij geloven dat als er één steentje valt, er vele andere zullen volgen.'

Meebesturen op gemeentelijk vlak zou voor het Vlaams Belang bovendien een tamelijk risicoloze onderneming kunnen blijken, hoewel aanhangers van de zogenaamde 'verbrandingsstrategie' geloven dat het Vlaams Belang zichzelf hiermee in de vernieling zal rijden. Maar feit is dat de harde kern van het VB-programma op gemeentelijk niveau niet echt op de proef wordt gesteld.

Dat beaamt ook Filip De Man, VB-Kamerlid en gemeenteraadslid in Vilvoorde. 'Op gemeentelijk vlak zijn er nauwelijks hefbomen voor onze radicale standpunten inzake drugs, criminaliteit en vreemdelingen. Zo kun je als gemeentebestuur niet besluiten om bijvoorbeeld alle vreemdelingen uit de sociale woningen te verjagen.'

Wat de uitvoering van dit radicale kernprogramma betreft, lijkt De Man al in hogere sferen te verkeren:

'Alles welbeschouwd zijn de gemeenteraadsverkiezingen niet de hoofdzaak. Of het cordon nu op vijf plaatsen of nergens doorbroken wordt, het maakt niet zoveel uit. Belangrijker zijn de federale verkiezingen van 2007, wanneer de drie traditionele Vlaamse partijen niet anders zullen kunnen dan met elkaar te besturen. Samen met de PS. In 2009 volgt dan onvermijdelijk de grote doorbraak op het Vlaamse niveau.'

Een bres slaan in het cordon sanitaire bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is maar om één reden echt van belang, aldus De Man, namelijk om de ruzie die binnen CD&V of VLD zou ontstaan tussen voor- en tegenstanders van het cordon. 'Ik zal u niet verhelen dat wij een schisma in beide partijen beogen. Tijdens de recente voorzittersverkiezingen bij de VLD was het bijna zover.'


OPPORTUNISTEN

Waar zijn de principes gebleven, vragen sommigen in de partij zich af. Het VB lijkt alleen nog te bestaan uit de tactische overwegingen van de door brandende ambitie voortgejaagde partijtop.

Ludo Gerits is nog iemand van de oude principiële lijn. Hij is gemeenteraadslid in Lokeren en voorzitter van Were Di, een aan het Belang gelieerde radicale 'denkgroep' die destijds nog door de grote roerganger Karel Dillen in het leven werd geroepen als 'intellectuele waakhond' van de partij.

'De partij lijkt tot alles bereid om aan de macht te komen', betreurt Gerits. 'Ik ben er niet gelukkig mee, met deze aangekondigde politieke koehandel. Maar ja, er staan bij ons veel hongerige wolven klaar om uit de teil te eten.' Nieuwlichters als Marie-Rose Morel zijn echte opportunisten, vindt Gerits. Ze hebben geen 'goede Vlaamse wortels' en geen ideologische bagage. 'Het is een groeiende groep in de partij', zegt hij. 'Spijtig om te moeten zeggen, maar ook bij ons geldt dat de machtigen niet trouw zijn, en de trouwen niet machtig.'

Ooit bestempelde Karel Dillen CVP-mandatarissen als de mosselen van de Wetstraat. Ruggengraatloze kuipers, politiek 'profitariaat' van het ergste soort. Ironisch genoeg heeft het Vlaams Belang er vandaag kennelijk veel voor over om met mosselen in zee te gaan. Maar volgens Marijke Dillen heeft haar vader het 'volste vertrouwen' in de huidige partijleiding.


Knack, 22-03-2006 (Han Renard)