PDA

Bekijk de volledige versie : Kluchtig: gedateerde wetten naar de prullenmand...


Barst
18th December 2004, 02:50
Absint mag binnenkort weer


BRUSSEL - De Kamer heeft het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat komaf maakt met een aantal oude wetsbepalingen. Dit is een primeur: nooit eerder werd een wetsontwerp met als doel het afschaffen van wetten goedgekeurd.


HET ontwerp past in de strijd van staatssecretaris voor Administratie Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne, voor een eenvoudigere regelgeving. De meerderheidsfracties in de commissie maakten van de gelegenheid gebruik om zelf nog een rist oubollige regelingen in te schrijven in het ontwerp, zegt VLD-kamerlid Bart Tommelein. Concreet worden volgende wetten afgeschaft.

Blinden en slechtzienden hoeven voortaan niet meer de toestemming te vragen aan de burgemeester om een blindenstok te mogen gebruiken. Een medisch attest volstaat voortaan.

Ook niet-overheden mogen voortaan affiches laten drukken met zwarte letters op een witte achtergrond.

De militarisering van de duiven wordt opgeheven. De gemeenten zijn niet meer verplicht om een register van de duivenhokken bij te houden. De militaire overheid hoeft dan weer geen jaarlijkse telling meer uit te voeren.

Een aantal nooit opgerichte instellingen, zoals de beroepscommissie voor de afgifte van paspoorten en het opiniepeilingsinstituut, zullen nooit het levenslicht zien.

De - uitzonderlijk lichte - straffen voor het aangaan van een duel worden afgeschaft. Voortaan gelden de gewone strafbepalingen voor moord, slagen en verwondingen.

Arbeiders zijn niet meer verplicht om een dienstboekje bij zich te hebben. Die verplichting werd als een vernedering ervaren.

De wet van 1852 op het verbod om vreemde staatshoofden te beledigen vervalt.

Hetzelfde gebeurt met de wet van 1906 om absint te schenken, in te voeren en te produceren. Het invoerverbod ging in tegen de Europese regelgeving over het vrij handelsverkeer, legt Tommelein uit. Bovendien wordt het drankje voldoende gecontroleerd door andere regels zoals maximumwaarden voor het bestanddeel thujol, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de hallucinerende werking.

Ook de wet van 1936 op het invoeren van buitenlandse ,,ontuchtige publicaties'' gaat eruit.

De wet van 1967 die artsen toeliet als apotheker op te treden, moet er eveneens aan geloven.

Tot slot kunnen schoonbroers en -zussen voortaan in het huwelijksbootje stappen.

18/12/2004 (aho)

©Copyright De Standaard