PDA

Bekijk de volledige versie : EU stuurt militaire missie naar Congo


Barst
20th March 2006, 21:42
EU stuurt militaire missie naar Congo


De politieke beslissing om een EU-afschrikkingsmacht tijdens de Congolese verkiezingen naar Congo te sturen, is een feit. "De ministers hebben het licht op groen gezet", zo zei de Hoge Vertegenwoordiger Javier Solana na afloop van de Raad van ministers. De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Congo zou plaatsvinden in juni.


In totaal zullen 14 lidstaten een bijdrage aan de operatie verlenen: Duitsland, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Polen en Ierland,België, Nederland, Finland, Italië, Griekenland en allicht ook Groot-Brittannië.

Tijdens de raadszitting drong Duitsland er op aan dat "voldoende landen zich ver genoeg engageren." Het verwees daarmee naar het feit dat sommige toezeggingen van de 14 weinig concreet zijn en nog steeds voorwaardelijk. Overigens, is slechts een deel van de 14 bereid om militairen ter plekke te sturen.

België wil een aantal onbemande vliegtuigen en een veertigtal militairen voor de generale en de medische staf en voor de inlichtingendiensten naar Congo sturen, zo bevestigde minister van Defensie André Flahaut maandag. De duur van de missie zou tot maximum 4 maanden worden beperkt.


Weblog DM, 20-03-2006 (Belga 19:54)