PDA

Bekijk de volledige versie : Jeugd haakt af op school


Barst
18th March 2006, 14:34
Jeugd haakt af op school


Het aantal jongeren dat zonder einddiploma het middelbaar onderwijs verlaat, is in slechts een jaar tijd van 1 op de 10 naar 1 op de 8 gestegen. Het is zeer de vraag of Vlaanderen de Europese norm van maximaal 10 procent vroegtijdige schoolverlaters haalt tegen 2010.


Al vijf jaar lang bleef het aantal schoolverlaters zonder diploma vrij stabiel rond de 10 procent. In 2005 steeg hun aantal plots tot 12,2 procent, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Het zijn veel meer jongens (14,9 procent) dan meisjes (9,4 procent) die afhaken zonder einddiploma. Samen zijn ze met 60.092 jongeren die weinig kans maken om aan de bak te komen.

,,Dat is zorgwekkend'', reageert de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A). ,,Wie het moeilijk heeft, moeten we ondersteunen. De studiekeuzebegeleiding kan beter.'' Vandenbroucke wil de mogelijkheden voor deeltijds leren en deeltijds werken uitbreiden. ,,Maar we moeten ook streng zijn voor hardnekkige spijbelaars.''

Uit een studie van het Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) blijkt dat de opleiding van de ouders, de werksituatie van de vader en de moedertaal voor 50 tot 95 procent voorspellen wie zal afstuderen zonder diploma. Ook van school en van richting veranderen verhogen de kans. ,,Eigenlijk kan je de risicogroepen al in de kleuterklas herkennen. Daar moet preventief opgetreden worden'', zegt Ides Nicaise van het Hiva.

In de lagere school zitten 15 procent van de kinderen al achter op het niveau voor hun leeftijd, in de humaniora loopt dat aantal zelfs op tot 28 procent.


Weblog DS, 18-03-2006 (Annemie EECKHOUT)