Inloggen

Bekijk de volledige versie : Outputfinanciering funest!


Barst
16th March 2006, 23:19
Studenten betogen tegen hervorming


Vandaag worden meer dan vijfhonderd betogers in Brussel verwacht. Ze protesteren tegen de financieringsplannen van Vandenbroucke voor het hoger onderwijs.


DE Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en de onderwijsvakbonden houden vandaag de eerste van een reeks betogingen tegen de geplande financiering van het hoger onderwijs. De nieuwe financiering moet vanaf 2008 van kracht zijn.

De studenten storen zich vooral aan het plan van de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), om de subsidiëring van de universiteiten en hogescholen afhankelijk te maken van het aantal gediplomeerden dat ze afleveren.

Nu is dat niet het geval. In principe geldt het aantal ingeschreven studenten als basis: hoe meer inschrijvingen, hoe meer middelen - of die mensen daarna ook een diploma behalen, speelt geen rol.

Met die voorgestelde hervorming wil Vandenbroucke de hogescholen en instellingen ertoe aanzetten om de kansarmere studenten meer te ondersteunen.

De VVS vreest dat dit een pervers effect heeft. Meer nog, volgens de koepelvereniging ligt de kwaliteit van het onderwijs onder vuur. De universiteiten en hogescholen zouden hun studenten te gemakkelijk laten slagen. Want hoe meer geslaagden, hoe meer geld ze van de Vlaamse overheid krijgen.

De ,,outputfinanciering'' die Vandenbroucke voorstelt, stuit ook bij veel instellingen op verzet. Hogescholen en universiteiten vrezen dat hun subsidies te flexibel worden. Want een ingeschreven student is zeker. Maar of die student na een paar jaar zijn diploma behaalt, is dat minder.

De betogers stellen voor dat het aantal inschrijvingen het financieringscriterium blijft, en dat daarbovenop geld komt voor studenten met extra behoeften. Om de kwaliteit te garanderen, moeten meer parameters worden ingebouwd.

Bovendien vraagt de VVS dat de inschrijvingsgelden voor aanvullende opleidingen niet stijgen. De master-na-masters wil Vandenbroucke niet subsidiëren, waardoor de inschrijvingen nog duurder dreigen te worden.

De studenten van de Katholieke Universiteit Leuven stappen niet mee in de betoging. Loko (Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie) is niet overtuigd van deze bezwaren tegen de hervormingsplannen.

Enig eigenbelang is de Leuvense studenten in deze niet vreemd. Op basis van de huidige berekeningen zou de KU Leuven financieel beter uit de hervorming komen. Haar subsidies zouden vanaf 2008 omhoog gaan - onder meer de VUB zou erop achteruitgaan.

,,Maar we nemen dit standpunt niet alleen in uit eigenbelang'', zegt Loko-voorzitter Thomas Delaet daarover in het studentenweekblad Veto . ,,Loko is ervan overtuigd dat een eenvoudig model nog altijd het beste is. VVS wil te veel parameters en is mathematisch niet sluitend.''

Na de betoging van vandaag in Brussel, komt er op 29 maart eenzelfde onderwijsbetoging in Antwerpen en op 27 april in Gent.

In deze reeks betogingen stappen ook de onderwijsvakbonden op. Zij zijn ongerust over de mogelijke verschuivingen tussen de hogescholen en universiteiten.


DS, 16-03-2006

hans
16th March 2006, 23:49
"...om de subsidiëring van de universiteiten en hogescholen afhankelijk te maken van het aantal gediplomeerden dat ze afleveren."

Inderdaad wel een vrij dom en kortzichtig voorstel van onze minister van onderwijs in mijn ogen. Aangezien je dan inderdaad een averrechts effect gaat krijgen op de kwaliteit van het onderwijs denk ik.

Ik vind het lovenswaardig dat hij probeert om te zorgen dat iedere leerling in het onderwijs gelijke kansen krijgt, maar dit is volgens mij toch niet de manier.

Misschien was 'Franky' de enige die een diploma behaalde en vindt hij het nodig om van de proclamatie een socialer gebeuren te maken :rolleyes:

Barst
17th March 2006, 00:57
Zuurstof voor het hoger onderwijs


Vandaag betoogt de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) in Brussel onder meer tegen het plan van Onderwijsminister Frank Vandenbroucke om de subsidiëring van universiteiten en hogescholen afhankelijk te maken van het aantal gediplomeerden. Terecht. Want die zogenaamde 'outputfinanciering' zal geen enkele onderwijsinstelling nog beter voor een trager lerende student doen zorgen.


We stellen dan ook voor om werk te maken van een databank, om zicht te krijgen op de achtergrondkenmerken van studenten in relatie tot hun (succes)ervaringen in het onderwijs. Groepen studenten waarvan verwacht wordt dat ze moeilijker doorstromen, vragen immers meer middelen.

Dat geven van gelijke kansen net zo'n ongelijke behandeling inhoudt, is al langer bekend. Een verplicht kansenbeleid is dan ook een conditio sine qua non om studenten die het moeilijker hebben succesvol doorheen het hoger onderwijs te loodsen. Voor ons part mogen instellingen afgerekend worden op hun inspanningen voor studentenbegeleiding, studieadvies en mogelijkheden voor een goede combinatie arbeid/gezin.

Outputfinanciering kan dus, op voorwaarde dat het aandeel ervan in het budget voor het hoger onderwijs veel kleiner wordt en als je de instellingen beloont die erin slagen studenten met minder kansen of mogelijkheden met een kansrijk diploma af te leveren aan de maatschappij.

Door de fixatie op outputfinanciering lijkt trouwens een ander heikel aspect tussen de plooien te vallen. Het budget van de Vlaamse hogescholen werd in 2004 voor twee academiejaren bevroren, vanwege de voorbereiding en de invoering van het structuurdecreet. Tegen 2007 werd beloofd een nieuw financieringsmechanisme uit te werken dat aangepast zou zijn aan het nieuwe onderwijslandschap en dat ook historische anomalieën zou wegwerken.

In 2006 werd een eenmalig bevrijdende injectie voorzien. Ondertussen is het weer watertrappelen geblazen voor de groeiende hogescholen. De discussie over een bijkomende overgangsfinanciering moet dus snel starten. En daarbij kan maar één bekommernis spelen: voldoende zuurstof geven in functie van de reële groei van de hogescholen.

Jan Renders en Lut Maertens algemeen voorzitter en adviseur studiedienst van het ACW


DS, 16-03-2006