PDA

Bekijk de volledige versie : Meer migranten leiden niet tot meer racisme


Barst
15th March 2006, 02:53
Meer migranten leiden niet tot meer racisme


Meer culturele verscheidenheid leidt niet tot minder sociale cohesie, zegt nieuw onderzoek.


Zou het kloppen dat culturele verscheidenheid en het groeiende aantal vreemdelingen in een land leiden tot minder sociale cohesie in dat land en meer spanningen? Dat wordt toch vaak beweerd, zowel in het politieke discours als in wetenschappelijke studies. Het samenleven zou nu eenmaal gemakkelijker zijn als de bevolking homogeen is samengesteld, met dezelfde culturele achtergrond, dezelfde taal, dezelfde religie.

Onderzoekers van de KU Leuven en de McGill universiteit in Montreal betwisten dit. Zij hebben naar eigen zeggen voor het eerst systematisch onderzoek verricht naar het verband tussen etnisch-culturele diversiteit en maatschappelijke cohesie. Hun studie verschijnt in het tijdschrift Samenleving en Politiek .

Ze hebben gegevens van de Oeso over het aantal migranten in een land gekoppeld aan een bevolkingsonderzoek van de European Social Survey naar maatschappelijk vertrouwen.

De resultaten verrassen. Zo blijkt er geen sprake te zijn van minder sociale cohesie in een land als er grote groepen buitenlanders wonen. Ook het maatschappelijk vertrouwen wordt niet ondermijnd door de instroom van groepen nieuwkomers. En nieuwe migranten leiden evenmin tot meer etnocentrisme bij de autochtone bevolking van een land.

Meer nog, zo stellen de onderzoekers: het maatschappelijk vertrouwen ligt hoger in samenlevingen die meer minderheden kennen. Er is ook geen enkel verband tussen de score van extreem-rechts en de mate van verscheidenheid in een samenleving.

Zo is het vertrouwen in een land als Griekenland erg laag en juist erg hoog in Denemarken en Noorwegen. Nochtans is het percentage buitenlanders in die landen even hoog. De resultaten blijven trouwens gelijk of de onderzoekers nu het aantal migranten belangrijk vinden of het aantal recente migranten of het aantal asielzoekers.

Ze spreken over stabiele patronen: Griekenland, Polen en Hongarije zijn zeer wantrouwend en etnocentristisch, terwijl dat net landen zijn met niet zo veel migranten. De Scandinavische landen kenmerken zich door een hoog vertrouwensniveau en een laag niveau van etnocentrisme. De aanwezigheid van migranten heeft daar blijkbaar geen enkel effect op.

Volgens onderzoeker Marc Hooghe bewijst dit dat racisme of etnocentrisme geen natuurlijke reactie is op de komst van nieuwe minderheden.


Weblog DS, 15-03-2006 (bbd)

Helen
16th March 2006, 09:43
Ik dacht dat meer migranten leidt tot meer racisme en tot een groter samenhorigheidsgevoel. Maar als ik erover nadenk, is dit niet waar enkel als de migranten zich aanpassen. Dus als de migranten geen problemen maken in België, zullen weinigen hiermee problemen hebben en zal het samenhorigheidsgevoel van de heterogene bevolking versterken in plaats van de homogene bevolking. Maar als er een strijd komt tussen de heterogene bevolking, dus als de migranten zich keren tegen de Belgen zullen de Belgen samenspannen tegen de migranten omdat dit onbewust gebeurt. Anders denk ik niet dat de Belgen zich tegen de migranten zullen keren en dat er sprake zal zijn van racisme.